Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-20/legatum-institute-problemacheie-a-moldovei-este-ocrotirea-sanatatzii-8713.html
Data: Feb 20, 2009 (18:11)

Legatum Institute: Problema-cheie a Moldovei este ocrotirea sănătăţii

Problema-cheie a Moldovei constituie sănătatea oamenilor, în care statul investeşte anual mai puţin de 200 dolari SUA pe cap de locuitor, constată un studiu privind bunăstarea în lume, realizat de Legatum Institute (Dubai). Potrivit acestuia, 43% dintre moldoveni declară că nu sunt satisfăcuţi de starea sănătăţii lor (sondajul global Gallup). Morbiditatea prin HIV în Moldova este cea mai înaltă în regiune. Aproape 20% din cetăţenii ţării fumează, iar peste 10% suferă de malnutriţie. Ca rezultat, speranţa de viaţă în Moldova constituie până la 60 ani, iar populaţia este în descreştere.

Printre rezultatele pozitive înregistrate de Moldovei studiul menţionează nivelul înalt al educaţiei şi nivelul jos al şomajului. Însă, în pofida acestor realizări, numărul patentelor înregistrate este mic, iar angajaţii nu primesc  salarii decente.

De asemenea, în studiu se arată că în Moldova, care este cea mai săracă ţară din Europa, cu un nivel al veniturilor de 3 mii dolari SUA pe cap de locuitor, nu există stabilitate politică şi administrare eficientă, fapt ce îi ţine la distanţă pe investitori, aceasta constituind o barieră în calea creşterii economice. Statul continuă să exerciteun rol dominant în economie, iar privatizarea este desfăşurată lent.

În acelaşi timp, studiul denotă un numar mare de documente (20), necesar pentru deschiderea unei afaceri, cheltuieli înalte (fără salarizare) de întreţinere a angajaţilor etc.

Investiţiile străine se confruntă cu ineficienţa birocratică şi corupţia. Drept urmare, volumul total al investiţiilor străine directe abia depăşeşte 1 mlrd. dolari SUA. Dezvoltarea unei economiei deschise este blocată de relaţiile politice tensionate, fapt care au dus, spre exemplu, la căderea exportului de vin în Rusia - piaţa principală de desfacere. De asemenea, un impact negativ asupra dezvoltării economiei îl are problema transnistreană.

Nivelul de dependenţă de asistenţa străină, care constiruie 2% din PIB, este mai înalt decât în alte ţări europeane. Potrivit studiului, nivelul migraţiei de 34% este cel mai înalt în regiune, iar clima rece acutizează problemele oamenilor care n-au un loc permanent de trai.

Studiul Legatum Prosperity Index 2008, realizat în 104 ţări ale lumii a plasat Moldova pe locul 83, între Honduras şi Pakistan. În fruntea topului se află Australia, Austria şi Finlanda, pe ultumul loc s-a plasat Yemenul. Vecinii Moldovei, România şi Ucraina, au ocupat locurile 47 şi respectiv 68. Cât priveşte spatiul ex-sovietic, o viaţă mai bună o au estonienii (locul 36), letonii (46). Kazahstanul e pe locul 56, Rusia - 57, Belarus - 78 şi Uzbekistan pe locul 80.