Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-20/cec-a-aprobat-regulamentul-privind-finantzarea-campaniilor-electorale-shi-a-partidelor-politice-8712.html
Data: Feb 20, 2009 (17:53)

CEC a aprobat Regulamentul privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice

În şedinţa de vineri, 20 februarie 2009, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice.

Documentul, aprobat în conformitate cu art. 24-31 din Legea privind partidele politice, stabileşte modul de finanţare a campaniilor electorale şi a partidelor politice precum şi procedura de prezentare Comisiei Electorale Centrale a rapoartelor financiare asupra veniturilor şi cheltuielilor concurenţilor electorali în campania electorală.

În aceeaşi şedinţă, CEC a aprobat Raportul asupra activităţii sale în anul 2008 şi a modificat Regulamentul privind modalitatea plasării publicităţii electorale pe panourile publicitare la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Anterior, acesta prevedea că plasarea afişajului electoral pe partea exterioară a unităţii de transport se va efectua după o coordonare prealabilă cu Direcţia poliţiei rutiere a Ministerului Afacerilor Interne, care va soluţiona cererile în termen de 3 zile de la prezentare. În prezent a fost specificat că coordonarea se va efectua cu subdiviziunile teritoriale ale Direcţiei menţionate şi a fost redus termenul de examinare a solicitărilor la 36 de ore de la prezentare. Comisia a stipulat expres şi că organele poliţiei rutiere nu vor solicita avizele altor instituţii decît cele prevăzute în Regulamentul circulaţiei rutiere.

De asemenea, CEC a examinat trei contestaţii din partea concurenţilor electorali. Două dintre acestea au fost respinse ca nefondate, iar una a fost amînată pentru şedinţa următoare.

La fel, CEC a înregistrat persoane de încredere din partea a trei concurenţi electorali şi a confirmat persoanele responsabile de finanţe din partea altor trei concurenţi. Joi, au mai fost acreditaţi un şir de reprezentanţi mass-media pe lîngă Comisia Electorală Centrală şi 3 persoane în calitate de observatori naţionali la alegerile parlamentare din 5 aprilie curent din partea Ligii Apărării Drepturilor Omului din Moldova (LADOM).