Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-19/expertgrup-reducerea-activelor-oficiale-de-rezerva-motiv-de-alarma-8679.html
Data: Feb 19, 2009 (10:08)

Expert-Grup: Reducerea activelor oficiale de rezerva – motiv de alarma?

Activele oficiale de rezerva ale Bancii Nationale a Moldovei se topesc vazand cu ochii pe parcursul ultimelor luni. Doar in primele cinci saptamani ale anului curent, acestea s-au redus cu circa 195 milioane USD, ceea ce reprezinta o scadere cu -11,7% fata de nivelul inregistrat la finele anului 2008. Aceasta tendinta a inceput practic odata cu reducerea exporturilor si a volumului lunar de remitente, care asigura principalele surse ale fluxului de valuta straina in tara. Cat de mult ar trebui sa ne ingrijoreze fenomenul respectiv si care ar putea fi implicatiile acestuia asupra stabilitatii macroeconomice a Republicii Moldova?

Esenta activelor oficiale de rezerva

Banca Nationala a Moldovei (BNM), ca si orice banca centrala, detine rezerve valutare internationale exprimate in valute convertibile. O parte din acestea sunt in forma depozitelor purtatoare de dobanda plasate in banci cu oficiile in strainatate sau alte banci centrale, iar alta parte sunt investite in valori mobiliare. Potrivit politicii valutare a BNM, dar si a recomandarilor FMI, nivelul acceptabil al activelor oficiale de rezerva trebuie sa acopere trei luni de import.

De ce BNM are nevoie de active oficiale de rezerva?

Pentru implementarea eficienta a politicii sale valutare. Astfel, bancile centrale obisnuiesc sa utilizeze activele sale externe pentru a influenta cursul de schimb al monedei nationale pe piata interna. Prin urmare, Banca Nationala a Moldovei poate preveni deprecierea leului rascumparand moneda nationala de pe piata valutara din contul rezervelor sale externe, sau poate preveni aprecierea excesiva a leului prin vinderea monedei nationale contra valuta straina.

Spre exemplu, in vara anului 2008, cand volumurile de remitente atingeau noi recorduri fapt care se reflectau in aprecierea monedei nationale, BNM a intervenit prin cumpararea unor cantitati enorme de dolari SUA[1] pentru atenuarea aprecierii excesive a leului. Aceasta a permis cresterea puternica a activelor oficiale de rezerva ale BNM, care spre finele lunii septembrie a atins nivelul record de 1.803,91 milioane dolari SUA.

Ce se intampla in prezent?

Din cauza diminuarii constante a volumului de exporturi si a volumului de venituri remise de emigranti incepand cu a doua jumatate a anului 2008, leul moldovenesc devine din ce in ce mai expus deprecierii fata de principalele valute de referinta. Acest fenomen mai este conditionat de asteptarile privind continuarea acestei tendinte pe parcursul anului curent, dar si cele privind reducerea volumului de investitii straine directe in economie si a volumului de asistenta din partea donatorilor internationali fata de anul 2008.

Reducerea semnificativa a cererii pentru moneda nationala, determina BNM sa intervina masiv pe piata valutara efectuand cumparari de lei moldovenesti in cantitati record de dupa criza regionala din 1998. Astfel, daca in decembrie 2008 din contul activelor oficiale de rezerva s-a cumparat o cantitate de lei echivalenta cu peste 17 milioane dolari SUA, in ianuarie aceasta suma a atins deja nivelul de 88,65 milioane dolari SUA.

O alta cauza a reducerii activelor oficiale de rezerva este diminuarea rezervelor obligatorii in valuta straina mentinute de banci, care se inscrie in logica relaxarii graduale a politicii monetare a BNM incepand cu a doua jumatate a anului 2008.

Care sunt tendintele regionale?

Republica Moldova nu este singura tara din regiune unde se atesta diminuarea rezervelor valutare internationale. In Bulgaria, de exemplu, in decembrie 2008 acestea s-au redus cu -11,2% in comparatie cu noiembrie 2008; in Romania in decembrie fata de octombrie volumul rezervelor valutare s-a redus cu circa -4,5%; iar in Ucraina din luna august si pana la finele anului 2008 acestea s-au topit cu peste 24%.

Cu ce ameninta reducerea activelor oficiale de rezerva a BNM?

Racirea in continuare a cererii pentru moneda nationala va exercita o presiune crescanda asupra deprecierii leului moldovenesc. Socurile exogene cauzate de criza financiara mondiala pot reduce substantial influxul de valuta straina in economia nationala din partea exportatorilor, emigrantilor, investitorilor straini si a donatorilor internationali pe parcursul anului 2009 in comparatie cu anul precedent. Prin urmare, implicatiile acestui fenomen asupra fluctuatiilor cursului de schimb al leului si al volumului de rezerve valutare internationale a BNM sunt iminente.

Cert este faptul ca, la momentul actual, dilema dintre suplinirea activelor oficiale de rezerva sau atenuarea fluctuatiilor excesive ale cursului oficial a fost solutionata de catre BNM in favoarea mentinerii cursului de schimb. Aceasta decizie se bazeaza, probabil, pe doua argumente majore:

1. Apropierea alegerilor parlamentare. Stabilitatea leului in raport cu dolarul SUA este perceputa ca una din premisele stabilitatii psihologice in societate. Orice fluctuatie puternica a cursului genereaza ingrijorari majore in societate, si poate duce la pierderi de capital politic al partidului aflat la guvernare.
2. Perceptia ca nivelul activelor oficiale de rezerva este supra-suficient. Reducerea volumului de importuri din ultimele luni a atenuat si cererea pentru valuta straina. Nivelul de suficienta a activelor oficiale de rezerva s-a imbunatatit continuu incepand cu luna mai 2008, spre finele anului 2008 rezervele valutare internationale depasind volumul de importuri pentru ultimele 3 luni ale anului cu 36,3%. Aceasta a fost cauzat in special de reducerea volumului de importuri cu ritmuri superioare reducerii activelor externe a BNM.

Luand in consideratie acesti doi factori majori, nu ne putem astepta in perioada de pana la alegeri la reorientarea politicii valutare a BNM de la atenuarea fluctuatiilor cursului leului spre suplinirea activelor oficiale de rezerva. Intr-o perioada electorala cu mize extrem de ridicate, dupa cum este acum in Moldova, nici cea mai independenta banca centrala nu ar putea sa reziste presiunilor politice din partea guvernarii. Adica, noi asteptam ca pana la alegeri cursul oficial sa fie mentinut cu orice pret, chiar si in pofida reducerii considerabile a rezervelor valutare internationale. In schimb dupa alegeri, BNM si-ar putea reorienta politica valutara spre suplinirea activelor oficiale de rezerva, ceea ce va rezulta in deprecierea monedei nationale fata de principalele valute de referinta.

In orice caz, reducerea rezervelor valutare internationale a BNM poate fi considerat drept un semnal de alarma timpurie. Aceasta poate avea implicatii asupra deprecierii monedei nationale si destabilizarii situatiei macroeconomice odata cu incetarea mentinerii artificiale a cererii de catre BNM pentru moneda nationala. Unul din riscurile iminente ale conturarii unei asemenea tendinte pe parcursul anului curent este crearea unei situatii paradoxale de depreciere a leului moldovenesc pe fondul unui deficit de lichiditati in moneda nationala.

Atrofierea surselor esentiale care asigurau pana acum influxul da valuta straina in tara (exporturile si a veniturile remise de peste hotare) si alimentau cererea pentru moneda nationala, scoate la suprafata urmatoarea concluzie: cresterea si dezvoltarea economica a Moldovei poate fi sustinuta preponderent pe baza investitiilor. Prin urmare, Guvernul ar trebui sa se mobilizeze in fata prioritatii numarul unu: atragerea investitiilor straine directe si reorientarea modelului de crestere economica de la cel bazat pe consum, la cel axat pe investitii productive. Criza internationala care va duce la scaderea remitentelor este si o „oportunitate care forteaza" schimbarea paradigmei de dezvoltare. Daca va reusi sa inlature factorii care in mod sistematic descurajeaza investitiile straine directe si sa initieze in mod ceva mai agresiv si negocieri directe cu producatorii europeni afectati de criza si aflati in cautarea unor locatii mai ieftine care le-ar permite sa-si pastreze afacerea, guvernul, chiar daca nu este obligatia sa directa, va contribui la consolidarea rezervelor valutare internationale ale BNM si la restabilirea cererii pentru moneda nationala.


--------------------------------------------------------------------------------
[1] 81,13 mil. dolari SUA în iulie şi 93,21 mil. dolari SUA în august. Sursa: BNM

Sursa: Expert Grup

Adrian Lupusor
nr. 45, (18 februarie 2009)