Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.02.2009

Două proiecte ale BM din Moldova au devenit câştigătoare ale concursului anual

Două proiecte ale BM din Moldova au devenit câştigătoare ale concursului anual

Proiectul Energetic II şi Proiectul Fondul de Investiţii Sociale II din Moldova au fost declarate premiante, împreună cu alţi 11 câştigători, ai concursului Băncii Mondiale "Îmbunătăţind vieţile oamenilor din Europa şi Asia Centrală (EAC) 2009 - O sărbătoare a cunoştinţelor şi spiritului inovator".

"Sunt încântată că Moldova are două proiecte câştigătoare în concursul din acest an," a declarat Melanie Marlett, Manager de Ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova. "Fondul de Investiţii Sociale II şi Proiectul Energetic II sunt exemple de succes ale parteneriatelor la nivel comunitar. Fie că vorbim despre şcoli şi grădiniţe renovate, drumuri reabilitate, case încălzite sau spitale moderne, este clar că cele două proiecte au produs un impact asupra calităţii vieţii multor oameni din toate colţurile Moldovei," a menţionat dna Marlett.

Proiectul Fondul de Investiţii Sociale II a fost lansat în august 2004. Activităţile proiectului îşi propun drept scop împuternicirea comunităţilor şi a grupurilor vulnerabile pentru ca acestea să-şi gestioneze priorităţile proprii de dezvoltare, prin finanţarea activităţilor de dezvoltare comunitară, servicii de asistenţă socială şi consolidarea capacităţilor şi cunostinţelor la nivel local. Proiectul a oferit asistenţă unui număr de peste 250 localităţi în soluţionarea necesităţilor de dezvoltare locală. El a oferit acces la reţeaua de gaze naturale şi a finanţat ameliorări considerabile în drumuri, şcoli, grădiniţe, centre culturale şi alte instituţii sociale pe întreg teritoriul ţării.

Proiectul Energetic II a fost lansat în martie 2004. Proiectul are ca obiectiv îmbunătăţirea siguranţei şi fiabilităţii sistemului de transmisie a energiei electrice şi ameliorarea disponibilităţii, calităţii şi eficienţei agentului termic în clădiri selectate. Până în prezent, mai mult de 35 de şcoli şi grădiniţe, şi un număr de 37 de blocuri locative au putut să-şi renoveze sistemele de încălzire sau să instaleze sisteme noi. Mai mult de 8000 de elevi, peste 1 milion de personal medical, pacienţi şi vizitatori, cât şi peste 2000 de familii au acces la servicii mai bune de aprovizionare cu căldură şi apă caldă.

"Actuala criză financiară şi economică globală a afectat, într-un fel sau altul, toate ţările din regiunea Europa şi Asia Centrală," a menţionat Shigeo Katsu, vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, care a înmânat premiile la evenimentul ce s-a desfăşurat la cartierul general al Băncii Mondiale la Washington. "Însă programele şi proiectele apreciate astăzi demonstrează modul în care eforturile durabile, spiritul inovator şi consecvenţa contribuie la obţinerea unor rezultate concrete ce îmbunătăţesc vieţile oamenilor din regiune. De asemenea, acestea demonstrează ce pot realiza ţările prin intermediul unui parteneriat continuu cu Banca Mondială," a declarat dl Katsu.

Evenimentul "Îmbunătăţind vieţile oamenilor din EAC", care se desfăşoară în perioada 18-19 februarie cu participarea partenerilor externi, are ca scop împărtăşirea cunoştinţelor, experienţelor şi informaţiei în rândul personalului Băncii Mondiale şi invitaţilor externi. Evenimentul va prezenta activităţile de succes ale Băncii Mondiale din ţările Europei şi Asiei Centrale.

Cele 13 proiecte câştigătoare se încadrează în patru piloni strategici: Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID) în acţiune, Agentul schimbării în ţările cu venituri medii, Soluţionarea provocărilor globale şi Inovare prin cunoştinţe şi instruire.

Câştigătorii concursului din acest an sunt:

AID în acţiune:

  • Seria creditelor pentru susţinerea reducerii sărăciei din Armenia
  • Proiectul pentru descentralizare şi dezvoltare municipală II din Georgia
  • Proiectul Energetic II din Moldova

• Proiectul Fondul de Investiţii Sociale II din Moldova

Agentul schimbării în ţările cu venituri medii:

  • Proiectul pentru reforma sectorului educaţional din Muntenegru
  • Proiectul pentru dezvoltare rurală din România

• Programul energetic general din Turcia

Soluţionarea provocărilor globale:
• Proiectul de control SIDA şi TBC din Federaţia Rusă

Inovare prin cunoştinţe şi instruire:

  • Evaluarea programatică a sărăciei din Albania
  • Rapoartele economice din Federaţia Rusă (RER)
  • Servicii plătite de asistenţă tehnică pentru învăţământul superior în Tatarstan, Federaţia Rusă
  • Servicii plătite de asistenţă tehnică pentru învăţământul preşcolar şi dezvoltarea timpurie a copiilor în Khanty Mansiysk, Federaţia Rusă

• Evaluarea programatică a sărăciei din Serbia

Primul concurs al rezultatelor din regiunea Europa şi Asia Centrală a Băncii Mondiale a avut loc în aprilie 2008.

cuvinte-cheie: Proiectul Energetic II

Comentarii (0)

 

Sus