Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.02.2009

Discuţii la Paris şi Bruxelels despre priorităţile Moldovei în relaţiile cu UE în anul 2009

La 18 februarie 2009, Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat o vizită de lucru la Paris şi Bruxelles.

La Paris, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Bruno le Maire, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul MAE francez. Interlocutorii au  abordat subiecte ce vizează acţiunile întreprinse de Republica Moldova privind pregătirea pentru lansarea negocierilor noului Acord moldo-comunitar, accentuând-se componentele care, din punctul de vedere al  ţării noastre, urmează a fi fortificate:  crearea echipei naţionale de negociatori, perspectivele lansării dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, asigurarea protecţiei sociale a migranţilor moldoveni inclusiv în contextul Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, procesul de consolidare a relaţiilor Republicii Moldova cu Agenţiile UE, comerţul liber aprofundat şi comprehensiv cu UE. Un subiect separat al întrevederilor l-a constituit eventualul suport al Republicii Franceze în vederea implementării priorităţilor relaţiilor RM-UE pe parcursul anului 2009.

Secretarul de Stat francez a menţionat că a discutat recent impulsionarea relaţiilor între UE şi RM cu dl A. Vondra, Viceprim-ministru al Cehiei (Preşedinţia UE) şi cu Ministrul de Externe al Franţei, B. Kouchner. Diplomatul francez a apreciat dinamica contactelor bilaterale şi a confirmat disponibilitatea Franţei de a oferi asistenţă în domeniile identificate în cadrul discuţiilor. În mod special, a fost menţionat că printre domeniile prioritare de cooperare în acest an va fi problematica vizelor. Secretarul de Stat a fost invitat să viziteze Republica Moldova pe parcursul anului curent.

Tot astăzi,  Valeriu Ostalep a întreprins o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut  întrevederi cu dnii John Kjaer, Şef de Unitate, DG RELEX, Comisia Europeană şi cu dl Janos Herman, Consultant Principal pentru Cooperare Regională, Vice-director Politic, DG RELEX, Comisia Europeană.

Subiectele abordate în cadrul acestor întrevederi au vizat dialogul moldo-comunitar, în special negocierea noului Acord RM-UE, politica de vize a UE faţă de cetăţenii moldoveni eventual prin lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize, ultimele evoluţii în situaţia internă a Republicii Moldova. De asemenea, a fost discutat calendarul evenimentelor organizate în comun cu Comisia Europeană (Reuniunea Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, Reuniunea Extraordinară a Comitetului Mixt pentru implementarea Acordului privind Facilitarea regimului de vize).

Un subiect separat discutat în cadrul  întrevederii a fost asistenţa acordată de Comisia Europeană Republicii Moldova, concretizîndu-se domeniile prioritare şi mecanismul de implementare a acestor proiecte de asistenţă. Oficialii europeni au fost informaţi despre viziunea ţării noastre referitor la procesele regionale şi unele proiecte planificate pentru anul curent.

cuvinte-cheie: Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus