Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-14/rom-nia-shi-ucraina-avanseaza-spre-semnarea-acordului-de-mic-trafic-de-frontiera-8624.html
Data: Feb 14, 2009 (14:00)

România şi Ucraina avansează spre semnarea Acordului de mic trafic de frontieră

O delegaţie ucraineană s-a aflat săptămâna aceasta la Bucureşti pentru cea de a doua rundă de negocieri cu autorităţile române privind Acordul de mic trafic de frontieră, fiind înregistrate "progrese semnificative" şi stabilindu-se taxa ce urmează a fi percepută pentru permisul de mic trafic.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că joi a avut loc, la Bucureşti, cea de a doua rundă de negocieri cu privire la încheierea „Acordului între Guvernului României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră", care va primite cetăţenilor care locuiesc în apropierea graniţei româno-ucrainene să se deplaseze între cele două ţări fără a avea nevoie de viză.

"În cadrul convorbirilor s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte definitivarea textului şi s-au găsit soluţii pentru majoritatea problemelor rămase în suspensie, de natură a oferi posibilităţi cât mai largi de contacte interumane pentru populaţia din zona frontierei comune", se arată în comunicatul MAE.

Instituţia anunţă că au fost definitivate aria de cuprindere a zonei de frontieră, aspectele tehnice cu privire la permisele de mic trafic, ce vor fi emise în baza acordului, precum şi taxa ce va fi percepută pentru acestea, "situată la un nivel simbolic", precizează ministerul, fără a oferi informaţii despre cuantumul exact al taxei. Negocierile vor continua în perioada următoare, astfel încât acordul să poată fi semnat cât mai curând posibil, asigură MAE.

Din delegaţia română care a participat la negocieri au făcut parte experţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Agenţiei Naţionale Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Echipa a fost condusă de Mihai Botorog, director general pentru afaceri consulare, în timp ce în fruntea delegaţiei ucrainene s-a aflat Pogoreltsev Serghii, director al Departamentului afaceri consulare din MAE ucrainean.

Prin semnarea unui acord de mic trafic, locuitorii din apropierea graniţei româno-ucrainene nu ar mai avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minim un an, ce le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită de la frontiera cu România. Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, România poate să încheie cu statele vecine care nu fac parte din UE  - Serbia, R. Moldova şi Ucraina - astfel de acorduri bilaterale.

Potrivit normelor europene, zona care intră sub incidenţa acordului este cuprinsă între 30 şi 50 de kilometri. Oficialii români şi ucraineni anunţat încă de anul trecut că o bună parte a acordului este definitivat, urmând ca România să stabilească cu Uniunea Europeană localităţile româneşti care ar urma să fie cuprinse în acord.

Ambasadorul ucrainean la Bucureşti Markian Kulik declarase în ianuarie, într-un interviu pentru NewsIn, că are speranţa că acest acord va fi semnat în cadrul Comisiei Mixte Prezidenţiale româno - ucrainene, care va alea loc la Kiev la sfârşitul lunii februarie. Preşedintele Traian Băsescu urmează să meargă în vizită la Kiev în perioada 25-26 februarie. Într-o convorbire telefonică purtată la începutul lunii cu omologul său ucrainean Viktor Iuşcenko, cei doi şefi de stat au stabilit ca unul dintre obiectivele apropiatei întâlniri bilaterale să fie semnarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind micul trafic la frontieră.

În ceea ce priveşte ceilalţi vecini ai României din afara UE, România a transmis în luna martie 2008 şi la Chişinău şi Belgrad proiectul cadru pentru acordul de mic trafic. Potrivit ultimelor informaţii oferite de MAE, Serbia nu a transmis încă observaţiile sale cu privire la acest acord. Nici discuţiile cu Republica Moldova privind acordul de mic trafic nu au avansat din martie, pentru că au existat două impedimente. Chişinăul a cerut cu insistenţă semnarea Tratatului de frontieră şi a Tratatului politic de bază dintre România şi Republica Moldova înaintea semnării Acordului privind micul trafic de frontieră. Ulterior, Chişinăul a propus Bucureştiului includerea întregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, în zona de mic trafic la frontieră, în condiţiile în care uzanţele interne ale UE stabilesc o zonă de 30 de km pentru micul trafic la frontieră.

Sursa: NewsIn