Trimite e-mail | Printeaza
Externe
14.02.2009

FMI ar putea rămâne fără fonduri

Fondul Monetar Internaţional ar putea rămâne în următoarele şase luni fără resursele necesare susţinerii statelor cu probleme, a avertizat şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a afirmat că instituţia are nevoie urgent de o infuzie de capital.

FMI are nevoie urgentă de lichidităţi, în condiţiile în care instituţia intenţionează să participe activ la susţinerea economiilor afectate de criză, a afirmat Strauss-Kahn, citat de publicaţia Telegraph.

"În prezent, resursele FMI sunt suficiente pentru a face faţă situaţiei, însă, deoarece ne confruntăm cu o criză extinsă la nivel global, necesarul de fonduri va fi mai mare. Trebuie să acţionăm în Europa Centrală, Asia, Africa, America Latină şi nu numai. Nu pot promite că peste şase sau opt luni vom avea resurse suficiente", a precizat oficialul.

Instituţia încearcă să convingă statele cu surplusuri mari de cont curent şi rezerve valutare solide să doneze fondurile de care FMI are nevoie pentru a susţine economiile cu probleme. Japonia s-a oferit deja să contribuie cu un plus de 100 de miliarde dolari la bugetul instituţiei, a spus Strauss-Kahn.

El a avertizat că problemele economice se vor intensifica dacă sistemele financiare nu vor fi "reparate" şi că exista un risc foarte mare ca situaţia să se înrăutăţească.

Experţii Fondului anticipează pentru acest an un avans economic la nivel mondial de jumătate de punct procentual, cea mai redusă rată de creştere de după al Doilea Război Mondial.

FMI a împrumutat, până în prezent, 48 de miliarde de dolari statelor cu probleme, printre care Ungaria, Ucraina, Islanda, Letonia şi Pakistan. Strauss-Kahn consideră că următoarea victimă a crizei financiare ar putea fi Polonia.

Sursa: Mediafax

cuvinte-cheie: FMI | criză economică | fonduri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus