Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.02.2009

Scrisoare deschisă: Cerem sa fie respectat dreptul nostru la vot

11 februarie 2009

Domnului Vladimir Voronin, Preşedintele Republicii Moldova

Domnului Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova

Doamnei Zinaida Grecianîi, Prim-Ministru al Republicii Moldova
Domnului Eugeniu Stirbu, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale

 

Noi, reprezentanţi ai comunităţilor de cetăţeni ai Republicii Moldova (RM) stabiliţi cu traiul permanent sau temporar în străinătate, cerem conducerii Republicii Moldova să ne asigure dreptul nostru la vot, drept care ne este garantat de Constituţie (Art. 38), dar de care nu putem întotdeauna beneficia.

Statisticile oficiale şi neoficiale sugerează că astăzi de la cinci sute de mii până la un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova se află peste hotarele ţării. Cu toate acestea, la alegerile parlamentare din 2001 doar 3806 cetăţeni care se află peste hotarele republicii au participat la scrutin, iar la cele din 2005 şi-au dat votul doar 10018 persoane la 23 sectii de votare deschise la misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova.

Cauza principală a neparticipării masive la vot a cetăţenilor RM din străinătate este numarul mic al secţiilor de votare. Cum ar fi putut să voteze cetăţenii moldoveni din nordul Italiei, de exemplu, când, pentru a vota, ei ar fi trebuit să călătorească sute de kilometri până la Roma? Astfel de situaţii sunt în Portugalia, România, Rusia, Statele Unite ale Americii, etc. Într-o situaţie imposibilă de a vota sunt comunităţile de moldoveni ce locuiesc în ţări unde Republica Moldova nu are misiuni diplomatice sau consulare şi nici secţii de votare nu au fost deschise în trecut. Canada, Irlanda şi Spania sunt exemple concludente în acest sens.

Cerem Guvernului Republicii Moldova să deschidă cât mai multe secţii de votare acolo unde sunt concentrate comunităţi de cetăţeni ai Republicii Moldova.

De asemenea, adresăm conducerii Parlamentului şi partidelor politice reprezentate în Parlament rugămintea de a iniţia modificări în legislaţia electorală care să permită şi votarea la distanţă - prin Internet sau prin poştă - asa cum se practică în mai multe state. În condiţiile în care Guvernul Republicii Moldova speră să dezvolte o relaţie intensă cu diaspora Republicii Moldova de peste hotare, este normal să încurajeze o implicare cât mai activă a acestora în procesul de reforme politice, economice şi sociale din Republica Moldova. 

Noi vrem să luăm parte la alegerea noului for legislativ care să ne reprezinte şi pe noi, cei care am ales să plecăm peste hotare la învăţătură sau în căutarea unui loc de muncă. Mulţi dintre noi păstrăm legături strânse şi un interes sporit pentru evenimentele din Republica Moldova. Anual noi, cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare, transferăm în ţară peste un miliard de dolari SUA, contribuind astfel la îmbunătaţirea indicilor economici ai Republicii Moldova, menţinând balanţa de plăţi şi puterea de cumparare a leului moldovenesc. 

 

Ne adresăm, de asemenea, organizaţiilor internaţionale - Consiliului Europei, OSCE - precum şi Uniunii Europene, guvernelor ţărilor donatoare de asistenţă Republicii Moldova să monitorizeze aceste alegeri şi, eventual, să acorde sprijin financiar şi expertiza necesară Republicii Moldova, încurajând autorităţile Republicii Moldova pentru a răspunde pozitiv solicitărilor noastre.

 

Semnatarii: organizaţii neguvernamentale ce reprezintă comunităţi ai cetăţenilor Republicii Moldova peste hotare:

Anatolie Gavriliuc, Fondator, LaBordei.com - DBA Comunitatea Românilor Basarabeni din SUA (Phoenix, SUA)

Doina Babenco, Institutul de Cooperare si Dezvoltare „Italia-Moldova"( Trieste, Italia)

Elisaveta Babei, Preşedinte, Asociaţia Comunităţii Moldovenilor în Irlanda (Dublin, Irlanda)

Maria Iancu, Preşedinte, Asociaţia Frăţia (Setubal, Portugalia)

Natalia Moraru, Preşedinte, Asociazia socio culturale DOINA (Roma, Italia)

Olesea Zmincila, Redactor Şef, Ziarul Mondomigranti (Bologna, Italia)

Tatiana Nogailic, Preşedinte, Assomoldave-Associazione donne moldave in Italia (Roma, Italia)

Tudor Spataru, Preşedinte, Fundaţia Moldova pentru Democraţie si Dezvoltare (New York, SUA)

 Vlad Spânu, Preşedinte, Fundaţia Moldova (Washington, SUA)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus