Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.02.2009

Noi dimensiuni ale cooperării moldo-maghiare

Potrivit MAEIE, la 11 februarie, Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat o vizită de lucru la Budapesta. 

La Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, oficialul moldovean a avut o întrevedere cu Gabor Szentivany, Secretar de Stat şi Director politic. În cadrul discuţiei, au fost abordate subiecte privind pregătirea pentru lansarea negocierilor noului Acord moldo-comunitar, accentuând-se componentele care, din punctul de vedere al Republicii Moldova, urmează a fi fortificate: comerţul liber aprofundat şi comprehensiv cu UE, perspectivele lansării dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, asigurarea protecţiei sociale a migranţilor moldoveni inclusiv în contextul Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, procesul de consolidare a relaţiilor Republicii Moldova cu Agenţiile UE. Un subiect separat al întrevederii l-a constituit eventualul suport politic şi tehnic al Republicii Ungare în vederea implementării priorităţilor relaţiilor RM-UE pe parcursul anului 2009. Secretarul de Stat maghiar a menţionat disponibilitatea Ungariei de a oferi asistenţă Moldovei în procesul de pregătire pentru negocierea acordului cu UE, fiind concretizate domeniile specifice. S-a convenit să fie examinată posibilitatea organizării în primăvara anului curent a vizitei în Republica Moldova a Preşedintelui Ungariei, în cadrul căreia ar putea fi semnate documente legate de cooperarea economică, precum şi a unei misiuni a oamenilor de afaceri maghiari la Chişinău. Ungaria va continua să ofere asistenţă ţării noastre în asigurarea implementării Acordului de facilitare a vizelor cu statele UE, iar în contextul preluării Preşedinţiei Grupului Vîşegrad, va examina posibilitatea extinderii cooperării acestui aranjament regional cu Moldova. S-a decis de a intensifica contactele între Ministerele de Externe ale ambelor state şi de a utiliza în comun posibilităţile de cooperare tehnică, oferite în cadrul programelor UE. Viceministrul a adresat o invitaţie Secretarului de Stat al Ungariei de a vizita Republica Moldova pe parcursul anului curent.

Valeriu Ostalep a avut o întrevedere şi cu Mihaly Bayer, Ambasador cu Misiuni speciale din cadrul MAE al Ungariei, în discuţiile cu care au fost abordate subiecte legate de securitatea energetică în regiune, evoluţiile în lansarea mai multor proiecte energetice.

Viceministrul s-a întîlnit, de asemenea, cu  Matyas Eorsi, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului ungar. În cadrul discuţiilor a fost efectuat un schimb de opinii şi informaţii privind prezentul şi viitorul relaţiilor Moldovei cu UE, strategia şi politica de integrare europeană. Interlocutorii au abordat detaliat experienţa Ungariei în abordarea unor aspecte în procesul de integrare europeană cum ar fi colaborarea cu UE în diverse domenii sectoriale, armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar, cooperarea cu societatea civilă, implicarea autorităţilor locale în procesul de integrare europeană. Totodată, oficialul moldovean a mulţumit pentru sprijinului Parlamentului ungar în contextul Proiectului Twinning privind consolidarea capacităţilor Parlamentului Republicii Moldova şi pentru susţinerea politică oferită de Ungaria Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus