Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2009

Moldova trebuie să eliminte barierele netarifare pentru a-şi spori volumul schimbului comercial în cadrul CEFTA

Precum a declarat şeful proiectului TACIS "Măsuri de susţinere a preşedinţiei Moldovei în cadrul CEFTA Jo Declercq,  pentru eliminarea barierelor netarifare Moldova are nevoie să-şi armonizeze legislaţia la aquis-ul comunitar, deoarece majoritatea ţărilor-membre ale CEFTA sunt candidate sau potenţiale candidate la UE şi ele deja s-au alineat la legislaţia comunitară. În special, aceasta se referă la standardizare şi metrologie, sistemul vamal etc.

Referidnu-se la stadiul armonizării legislaţiei naţoinale la aquis-ul comunitar, expertul european a spus că în ceea ce priveşte produsele industriale, Moldova a adoptat toate deciziile legale necesare şi a ajustat legislaţia în domeniu la standardele UE, acum rămâne doar să le implementeze şi să facă funcţionale aceste mecanisme. În ceea ce priveşte produsele alimentare, în special măsurile sanitare şi fitosanitare, Jo Declercq a spus că situaţia nu este atât de bună. Pe de o parte există foarte multe legi, prioritatea executării cărora  nu este clară pentru însăşi autorităţile moldovene.

Potrivit lui, pentru asigurarea unor politici clare în domeniul securităţii alimentare şi a  inofenisvităţii produselor ar trebui luată o decizie la nivel înalt. Asta deoarece cele două ministere care în prezent sunt împuternicite să vegheze asupra acestui aspect, nu îi acordă atenţia cuvenită. Ministerul Sănătăţii are drept sarcină primordială dezvoltarea medicinei primare, iar  Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, are drept obiectiv strategic promovarea produselor moldoveneşti. Nu există o strategie separată care s-ar referi la măsurile sanitare şi fito-sanitare.

În ceea ce priveşte domeniul vamal, expertul a menţionat că practic întregul cadru legislativ şi instituţional a fost racordat cu cel al UE şi în prezent este vorba despre funcţionalitatea acestora. Referindu-se la dreptul asupra proprietăţii intelectuale, Jo Declercq  a spus că recent AGEPI a promovat mai multe legi în diferite domenii privin proprietatea intelectuală. O dată cu adoptarea Legea cu privire la drepturiel de autor (copyright), se poate spune că şi acest sector are deja cadrul normativ necesar, pe care urmează să-l implementeze.

Jo Declercq a menţionat că în cadrul proiectului TACIS a fost elaborat un raport, ce conţine recomandări concrete privind modificiarea şi armonizarea legislaţiei naţionale. De fapt, a fost prezentat un plan de acţiuni sau o foaie de parcurs pentru autoritpţile Moldovei. Proiectul TACIS "Măsuri de susţinere a preşedinţiei Moldovei în cadrul CEFTA" a demarat cu 10 luni în urmă, sprijinul Comsiei Europene fiind de 150 mii euro.

Potrivit şefului Secţiei Politică şi Economică din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova Wolfgang Behrendt, în contextul crizei mondiale, prin abolirea tuturor barierelor tarifare şi netarifare, Moldova şi-ar putea spori atractivitatea pentru partenerii comerciali. Moldova a preluat Preşedinţia  în cadrul CEFTA la 1 ianuarie 2008.

În 2009, Preşedinţia în cadurl CEFTA va fi preluată de către Muntenegu. Acordul Central European de Comerţ Liber (CEFTA), supranumit şi anticamera UE, prevede anularea tuturor către anul 2010 a tuturor taxelor vamale la import şi export, a restricţiilor cantiative şi a altor taxe cu efect echivalent în comerţul cu  produse industriale şi majoritatea produselor agroindustriale.

Actualmente,membrii CEFTA sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Croaţia, Serbia, UNMIK Kosovo. Shimbul comercial al Moldovei cu ţările CEFTAîn 2008 a cosntituit 25 mil. dolari SUA, în creştere cu 9 mil. dolari SUA.

Exportul de produse moldoveneşti în aceste ţări a constituit 14,4 mil. dolari SUA, în creştere cu 6 mil. dolari SUA. Totodată, importul produselor din CEFTA s-a majorat cu 5 mil. dolari SUA faţă de 2007 şi a constituit 10,7 mil. dolari SUA. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus