Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-11/guvernul-continua-practica-de-iertare-a-datoriilor-8575.html
Data: Feb 11, 2009 (17:25)

Guvernul continuă practica de iertare a datoriilor

Preşedintele Vladimir Voronin, a promulgat miercuri, 11 februarie, o lege ce prevede anularea unor datorii în valoare de 15,2 mil. dolari SUA şi 144,2 mil. lei ale unor întreprinderi agricole. 

În conformitate cu legea cu privire la măsurile de redresare a situaţiei economico-financiare a unor întreprinderi din sectorul agroalimentar, adoptată de Parlament la 2 februaire 2009, se anulează dobânzile, penalităţile şi fondul de risc, calculate şi neachitate în termen de SA „Produse Cerealiere" (Bălţi); SA „Cereale-Prut" (Ungheni); SA „Aur-Alb" (Ceadîr-Lunga), SA „Fertilitate Străşeni"; Cooperativa de Producţie şi Comerţ „Vorniceni-Agrovin" (Străşeni); SRL „Sadac-Agro" (Basarabeasca); SRL „Vialtos" (Cantemir); SRL „Mitarix" (Cimişlia); SRL „Rusmiliud" (Orhei); SRL „Codru-ST" (Străşeni); SRL „Crocmaz-Agro" (Ştefan Vodă); Cooperativele Agricole de Producţie „Basarabia" (Anenii Noi) şi „Dimitrov" (Taraclia), aferente creditelor recreditate de Ministerul Finanţelor din sursele interne, externe şi sursele investiţionale în anii 1993-1996.

Agenţii economici vizaţi au beneficiat, în perioada anilor 1993-1996, de diferite împrumuturi externe de la instituţiile financiare internaţionale, precum şi de la Guvernul SUA, acestea avînd drept destinaţie susţinerea întreprinderilor în cauză, în special, aprovizionarea cu grîu, porumb şi şroturi pentru sectorul agrar în cadrul programului PL-480. Distribuirea produselor cerealiere importate  în cadrul acestui program s-a efectuat fără a se ţine cont de analiza preţurilor pe piaţa internă, de calitatea joasă a producţiei, de alţi factori negativi. În afară de aceasta, creditele respective au fost acordate agenţilor economici fără efectuarea prealabilă a analizei financiare a beneficiarilor, iar situaţia valutară creată în 1998 a condus, practic, la falimentarea întreprinderilor cerealiere autohtone. Din toţi beneficiarii de împrumut, în prezent activează doar 3 întreprinderi.         

Toţi aceşti factori au determinat imposibilitatea rambursării împrumuturilor de către întreprinderile respective. Astfel, la situaţia din 1 octombrie 2008, soldul datoriei întreprinderilor vizate de legea respectivă pentru împrumuturile sus-menţionate constituia 15,2 mil. dolari SUA şi 144,2 mil. lei.      

În conformitate cu decretul Preşedintelui cu privire la promulgarea legii nr. 2-XVI din 2 februarie 2009, la data intrării în vigoare a acesteia şi până la achitarea sumei de bază, se sistează calcularea dobânzii, penalităţii şi fondului de risc faţă de întreprinderile nominalizate, aferente creditelor recreditate de Ministerul Finanţelor în perioada anilor 1993-1996.