Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-09/voronin-e-nemultzumit-de-implementarea-sistemului-informatzional-automatizat-in-sfera-farmaceutica-8536.html
Data: Feb 9, 2009 (15:54)

Voronin e nemulţumit de implementarea sistemului informaţional automatizat în sfera farmaceutică

Preşedintele şi-a exprimat luni, 9 februarie, nemulţumirea în legătură cu funcţionalitatea şi implementarea redusă a sistemului informaţional automatizat în sfera farmaceutică „Nomenclatorul de stat al medicamentelor". Şeful statului a menţionat că menirea acestui sistem este ca cetăţenii să aibă acces la medicamente, fiind totalmente siguri de eficienţa, calitatea, inofensivitatea acestora şi, nu mai puţin important, să obţină aceste produse farmaceutice la un preţ obiectiv cu respectarea normelor adaosului comercial prevăzute de legislaţia in vigoare.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Voronin a regretat mult faptul că în procesul de implementare a sistemului se admit încă abateri de la aceste obiective.

Vladimir Voronin a apreciat în termeni negativi activitatea Ministerului Dezvoltării Informaţionale, Agenţiei Medicamentului şi a Ministerului Ocrotirii Sănătăţii la capitolul dat, atenţionând, în particular asupra răspunderii personale a factorilor de decizie  responsabili de elaborarea şi implementarea acestui sistem.

Preşedintele  s-a referit la necesitatea asigurării, prin intermediul  sistemului informaţional automatizat, a unei monitorizări stricte asupra importului, calităţii, producerii şi comercializării produselor farmaceutice atât în farmaciile private, cât şi în cele din cadrul instituţiilor medico-sanitare  publice, precum şi pe alte segmente de circulaţie a medicamentelor.

Vladimir Voronin a solicitat ca, până la sfîrşitul lunii martie, Guvernul să-şi intensifice activitatea în scopul perfecţionării sistemului dat şi implementării cu succes a acestuia.