Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.02.2009

Uniunea Europeană a impus Uzinei metalurgice de la Tiraspol o taxă de export de 3,7%

Decizia a fost luată după ce o comisie specială a Comisiei Europene a constatat că Uzina metalurgică de la Tiraspol (MMZ) a exportat în UE bare de oţel şi laminat la preţuri de dumping, fapt ce a prejudiciat unele companii din UE.

UE a lansat o investigaţie privind preţurile de import a laminatului din China, Moldova şi Turcia  în mai 2008.   Investigaţia a fost efectuată în baza unei plângeri parvenite la UE la 25 martie 2008 de la Confederaţia Europeană a Metalului “Eurofer”, în care erau menţionate, în special, importurile de laminat din China, Moldova şi Turcia.

Decizia UE a fost publicată în Jurnalul Oficial (Official Journal) la 6 februarie şi a intrat în vigoare la 8 februarie 2009. Conform deciziei, taxele la exportul producţiei MMZ în UE vor fi percepute timp de şase luni.

Cel mai mare exportator de laminate pe piaţa UE din Moldova este Uzina Metalurgică de la Râbniţa, situată în Transnistria, dar care a fost înregistrată şi la Chişinău pentru a putea efectua exportul peste hotare.

Potrivit datelor Ministerului Reintegrării şi Serviciului Vamal din Moldova, în anul 2008, Uzina Metalurgică de la Râbniţa a exportat în ţările UE produse metalurgice în valoare de 152,1 mil. USD.

cuvinte-cheie: laminat | MMZ | export | Transnistria | otel

Comentarii (0)

 

Related news

Sus