Trimite e-mail | Printeaza
Social
09.02.2009

Dorin Chirtoacă: Consumatorii trebuie să achite doar pentru căldura consumată

Deşi Primăria Chişinău a solicitat ca facturile la căldură pentru luna ianuarie să fie mai mici cu 40 la sută din cauza crizei energetice, furnizorii au prezentat date pentru facturare cu 15 la sută mai mari faţă de luna decembrie 2008. Asta în pofida faptului că aproape 2 săptămâni temperatura în apartamentele din capitală a fost sub limita normativă de 18 grade Celsius. O declaraţie în acest sens a făcut în cadrul şedinţei operative a Primăriei Chişinău şeful Direcţiei generale locativ-comunale, Petru Gontea.

În context, primarul general Dorin Chirtoacă a calificat situaţia „drept batjocoră la adresa locuitorilor municipiului Chişinău", oamenii fiind impuşi să plătească mai mult, deşi au consumat mai puţină energie termică. Şeful administraţiei municipale le-a cerut responsabililor din cadrul subdiviziunilor să facă un demers către SA „Termocom" şi să ceară recalcularea consumului la căldură pentru luna ianuarie. Dorin Chirtoacă a menţionat că dacă demersul către „Termocom" va rămâne fără răspuns, se va face o adresare către Guvernul R. Moldova. Primarul general a remarcat că executivul este responsabil de furnizarea resurselor energetice în condiţii sigure şi, de aceea ar trebui să-şi asume aceste cheltuieli, mai ales că a promis că va acorda compensaţii locuitorilor municipiului Chişinău pentru acest serviciu.

Potrivit unui comunicat de presă al Primariei, Dorin Chirtoacă i-a îndemnat pe locuitorii municipiului Chişinău să achite doar două treimi din factura la căldură pentru luna ianuarie, relatând că consumatorii nu au motive să achite aceste facturi integral, deoarece au primit cu cel puţin 30 la sută mai puţină căldură faţă de cum ar fi trebuit.

Pe de altă parte, primarul general a spus că la acest moment nu poate fi încheiat sezonul de încălzire, chiar dacă în ultimele 3 zile s-au înregistrat temperaturi mai mari de 8 grade Celsius. Dorin Chirtoacă a afirmat însă că temperatura în calorifere trebuie să corespundă temperaturii de afară. „Trebuie să fie livrată atâta căldură cât este necesar, nu mai mult, cum se mai practică la noi, când există interes pentru a încasa sume suplimentare de bani de pe spatele populaţiei", a opinat primarul de Chişinău. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus