Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-09/alegatorii-elvetieni-au-decis-sa-permita-accesul-romanilor-si-bulgarilor-pe-piata-muncii-din-elvetia-8537.html
Data: Feb 9, 2009 (15:10)

Alegatorii elvetieni au decis sa permita accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Elvetia

Alegatorii elvetieni au acceptat  sa reinnoiasca acordul de libera circulatie a persoanei cu UE si extinderea acestuia pentru romani si bulgari, anunta pagina electronica a cotidianului LeTemps. Potrivit primelor rezultate ale referendumului de duminica difuzate de institutul GFS, 59,6% dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea extinderii acordului. 22 din cele 26 de cantoane au votat in favoarea extinderii acordului. Campania electorala a fost marcata de acuzatii de xenofobie si rasism, dupa ce unul dintre partide, UDC, a folosit afise in care apar oi albe (elvetienii) si oi negre (strainii), dar si postere in care corbii (strainii) ataca Elvetia.

Participarea la vot a depasit 51%.

Referendumul de duminica a avut ca subiect extinderea libertatii circulatiei in Elvetia si pentru Romania si Bulgaria, dupa ce, pana acum, celelalte 25 de state membre s-au bucurat de acest drept.

Alegatorii elvetieni au fost hemati sa raspunda la urmatoarea intrebare: "Acceptati decretul federal din 13 iunie 2008 in legatura cu aprobarea reinnoirii acordului dintre Elvetia si Comunitatea Europeana si statele membre ale acesteia, despre libertatea de circulatie a persoanelor si in legatura cu aprobarea si inceperea protocolului care extinde acordul libertatii de circulatie si la Bulgaria si Romania?"

Intrebarea referendumului a fost formulata in asa fel incat elvetienii sa raspunda cu "Da" sau "Nu" daca doresc ca cetatenii tuturor celor 27 de state membre sa se bucure de dreptul de a munci si studia in Elvetia.

Potrivit sondajelor de opinie realizate inainte de vot, 50% dintre elvetieni urmau sa raspunda cu "Da" la intrebare, in timp ce 43 urmau sa opteze pentru "Nu".

Campania electorala a fost marcata de acuzatii de xenofobie si rasism, dupa ce unul dintre partide, UDC, a folosit afise in care apar oi albe (elvetienii) si oi negre (strainii), dar si postere in care corbii (strainii) ataca Elvetia.


Comunicatul MAE

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima satisfactia fata de rezultatul votului din 8 februarie 2009, prin care electoratul elvetian s-a pronuntat pentru prelungirea Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE si extinderea sa la Romania si Bulgaria, creand astfel premisele intensificarii si diversificarii relatiilor cu Uniunea Europeana si, implicit, cu Romania.

Relatiile romano-elvetiene se bazeaza pe acordurile bilaterale dintre Elvetia si Uniunea Europeana, iar dinamica acestora demonstreaza vointa ambelor tari de a dezvolta cooperarea in domeniile politic si economic. In acest sens, votul exprimat duminica de poporul elvetian reprezinta optiunea pentru securitate economica si sociala, dar si pentru deschidere fata de cooperarea cu Uniunea Europeana si toate statele membre. Ne  exprimam satisfactia in legatura cu faptul ca aceasta cooperare europeana nu a fost afectata de stereotipiile negative si de temerile  vehiculate in timpul campaniei.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima increderea ca prelungirea Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE si extinderea sa la Romania si Bulgaria, vor crea noi perspective legaturilor de prietenie si colaborare dintre cele doua tari.

Sursa: Notnews.ro