Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.02.2009

Igor Boţan: La ce serveşte dreptul de vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat?

Igor Boţan: La ce serveşte dreptul de vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat?

„Probabil, alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 vor fi recunoscute libere, aşa cum au fost, potrivit rapoartelor misiunilor de observare OSCE, în toate celelalte campanii, începînd cu 1994. Numai că este aproape cu neputinţă să se afirme că alegerile ar mai putea fi considerate corecte”, afirmă în comentariul „La ce serveşte dreptul de vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat?”, directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă (ADEPT) Igor Boţan.

Potrivit analistului politic, Concepţia reflectării campaniei electorale, elaborată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, este extrem de restrictivă, şi preţurile pentru timpii de antenă cu plată, stabilite de către Instituţia Publică "Teleradio Moldova", se pare că „au menirea să apere "creierii spălaţi" ca nu cumva, ca urmare a vehiculării mesajelor electorale ale partidelor de opoziţiei, în aceştia să se strecoare vreo îndoială în privinţa rolului mesianic al partidului de guvernământ”.

Igor Boţan menţionează că practica dovedeşte că pretutindeni, de îndată ce au fost înlăturate tot felul de limitări de cens, fără a lua în consideraţie nivelul culturii politice, în joc a intrat un nou factor – manipularea, capabil să anihileze o bună parte din efectele alegerilor libere. „Alegătorii plonjaţi într-un spaţiu informaţional marcat de distorsiuni devin purtători ai clişeelor şi pot vota absolut liber pentru chipurile formate de propagandă. De aceea, alegerile trebuie să fie nu doar libere, dar şi corecte. Manipularea este cea care subminează principiul alegerilor corecte, definite de legislaţie drept "şanse egale fiecărui candidat sau fiecărui partid politic (fiecărei coaliţii) pentru a participa la competiţia electorală, inclusiv accesul la mediile de informare"”, notează analistul politic.

Potrivit lui Boţan, pentru manipulare este nevoie de instrumente pe potrivă, iar peste tot, partidele de guvernământ au cel mai mare potenţial de manipulare. Astfel, analistul politic nmenţionează că, un şir de articole şi studii publicate arată că partidul de guvernămînt din Republica Moldova dispune de un adevărat "media-holding", care-i lustruieşte imaginea în regim non-stop, denigrând cu osârdie formaţiunile de opoziţie şi liderii acestora. Unităţile "media-holdingului" pot fi uşor identificate, acestea utilizând aceleaşi blocuri informaţionale sau imagini, care migrează de la o instituţie incorporată "holding" la alta, prielnice pentru imaginea PCRM şi denigratoare la adresa opoziţiei.

„Propaganda promovată de "media-holdingul" pro-guvernamental inoculează zi de zi în conştiinţa alegătorilor imaginea pozitivă, edificatoare, a PCRM, în contrast cu imaginea negativă, distructivă, a formaţiunilor de opoziţie şi a liderilor acestora”, susţine Igor Boţan, exemplificând prin lista unor dosare deschise împotriva liderilor de opoziţie.

Potrivit analistului politic, până la începerea campaniei electorale unităţile "media-holding-ului" afiliat PCRM au desfăşurat o amplă campanie de "spălare de creieri", esenţa căreia poate fi redată succint după cum urmează: "în timp ce partidul de guvernământ, dar mai ales liderul acestuia, a activat pentru prosperarea economică şi spirituală a Republicii Moldova, a dispus micşorarea preţurilor la pîine cu 20% şi majorarea salariile cu ~20% (exact pentru a flanca campania electorală de aceste evenimente îmbucurătoare pentru populaţie),a apărat ţară de inamicii externi şi spionii interni ai acestora, liderii partidelor de opoziţie au subminat suveranitatea şi independenţa ţării, securitatea ei economică prin acte de contrabandă şi corupţie, au îndrăznit să critice activitatea partidului de guvernământ" etc.

Igor Boţan notează, de asemenea, că şeful statului, liderul PCRM, care în perioada sovietică a fost ministru de interne, afirmă cu diferite ocazii că partidele de opoziţie se creează în mod special "pentru ca indivizi corupţi, care le conduc, să aibă prilejul de a invoca încălcarea drepturilor politice, atunci cînd organele de ocrotire a normelor de drept le curmă activitatea criminală".

„S-ar putea ca şeful statului să aibă dreptate, parţial. Asta o confirmă şi liderii "culpabili" ai formaţiunilor de opoziţie, atunci când se acuză în mod reciproc sau cînd afirmă că cei dintre ei care sînt cu adevărat "şantajabili" acceptă să coopereze cu PCRM, pentru a-şi salva pielea. Totuşi, este foarte suspect că în Republica Moldova liderii tuturor partidelor politice cu un rating mai mare de 2% să aibă înclinaţii criminale. Mai degrabă este verosimilă presupunerea, că dosarele se fabrică la comandă pentru a sugera cetăţenilor că nu au o altă opţiune, decât să voteze singura formaţiune în "veşminte albe"”, afirmă Igor Boţan.

În acest context, analistul politic consideră oportun ca în timpul ce a mai rămas pînă la alegeri "Coaliţia pentru un parlament curat", deopotrivă cu "Coaliţia 2009" pentru alegeri libere şi corecte să adreseze organelor de ocrotire a normelor de drept rugămintea să facă publică informaţia despre liderii partidelor şi toate persoanele publice care participă la alegeri, despre condamnări, dosarele penale care li-au fost deschise, câte din ele au fost clasate, câte au constituit prilej pentru condamnarea Republicii Moldova la CEDO etc.

„Doar nu numai averile candidaţilor reprezintă informaţie de interes public, ci şi trecutul lor legat de comiterea crimelor de către ei sau a abuzurilor împotriva lor. Exemplul carierei politice de succes a liderului Partidului Regiunilor din Ucraina, Victor Yanucovici, ne demonstrează că o astfel de informaţie nu poate dăuna, ba dimpotrivă, poate ajuta foste mult, atît candidatul, cît şi societatea”, mai notează Igor Boţan.

cuvinte-cheie: CEC | parlamentare | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus