Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.02.2009

Gazprom a majorat cu 17,5% preţul la gazele naturale livrate Moldovei în trimestrul I 2009

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a primit la 6 februarie 2009 de la SA „Moldovagaz" confirmarea noului preţ de import al gazelor naturale, stabilit de SAD „Gazprom" pentru trimestrul I al anului 2009, în mărime de 332,6 dolari SUA pentru 1000 metri cubi . Directorul general al ANRE Vitalie Iurcu a declarat că, deşi acest preţ este cu 17,5 % mai mare decât preţul de achiziţie a gazelor înregistrat de facto în trimestrul IV al anului 2008, Agenţia nu va modifica tarifele actuale de livrare a gazelor.

Luând în considerare preconizata micşorare ulterioară a preţului de achiziţie a gazelor, precum şi obţinerea de către SA „Moldovagaz", în 2008, a unor venituri neprevăzute de la aprecierea valutei naţionale şi creşterea volumelor de gaze suplimentar tranzitate, această majorare se încadrează în limitele admise de metodologia tarifară în vigoare, a afirmat Iurcu. 

„Calculele estimative ale Agenţiei demonstrează că rata de majorare a preţului de achiziţie a gazelor în trimestru I al anului 2009 va fi acoperită pe deplin de rata de reducere a acestui preţ în trimestrele următore ale aceluiaşi an". Iurcu a argumentat această reducere prin micşorarea continuă, cu începere din august 2008, a cotaţiilor mondiale la gazoil şi păcură, care influenţează în mod direct mărimea preţului pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă.

Conform estimărilor ANRE, în cazul în care situaţia creată în ultimele luni pe piaţa mondială a produselor petroliere şi pe piaţa valutară a Republicii. Moldova va continua să fie stabilă, tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor vor rămâne neschimbate pe o perioadă mai îndelungată de timp sau chiar ar putea fi micşorate.

Potrivit contractului semnat în 2006 de SA „Moldovagaz"şi SAD „Gazprom", preţul de achiziţie a gazelor naturale, în primul trimestru al anului curent, a fost calculat reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor livrate de „Gazprom" în ţările europene, înregistrat la 1 ianuarie 2009, ajustat la coeficientul de reducere pentru R. Moldova egal cu  0,8.

În cursul anului 2008, preţul de achiziţie a gazelor procurate de la „Gazprom" a crescut de la 191 până la 283 dolari SUA pentru 1000 m3 . Urmare a acestor creşteri ANRE a actualizat tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor de două ori: în  ianuarie şi în iulie 2008. Începând cu 1 august 2008, tariful mediu de livrare a gazelor naturale constituie 3523 lei (fără TVA de 5%) pentru 1000 metri cubi

cuvinte-cheie: ANRE | Gazprom | gaze

Comentarii (0)

 

Related news

Sus