Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2009

Şapte partide politice au depus cereri la CEC în prima zi a campaniei electorale

Şapte partide politice au depus cereri la CEC în prima zi a campaniei electorale

În urma tragerii la sorţi, efectuate joi, 5 februarie, de către Comisia Electorală Centrală, a fost stabilit că concurenţii electorali vor fi înscriţi în buletinul de vot în următoarea ordine:  Partidul Social Democrat (preşedinte Dumitru Braghiş),  Partidul Liberal (Mihai Ghimpu), Alianţa Moldova Noastră (Serafim Urechan), Partidul Popular Creştin Democrat (Iurie Roşca), Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (Vladimir Voronin), Partidul Liberal Democrat din Moldova (Vladimir Filat), Partidul Democrat din Moldova (Dumitru Diacov).

În cadrul actualei campanii electorale Comisia Electorală Centrală va determina ordinea partidelor politice, mişcărilor social-politice şi candidaţilor independenţi în buletunul de vot prin tragere la sorţi. În cadrul campaniilor  precedente partidele au fost înregistrate conform ordinii de prezentare a documentelor electorale la CEC, fapt care a generat dispute.

Se preconizează că în fiecare zi la orele 17.00 o comisie specială a CEC va efectua tragerea la sorţi pentru concurenţii care vor depune documentele la CEC în ziua respectivă de la orele 10.00 până la orele 16.00. Tragerea la sorţi va fi efectuată în fiecare zi lucrătoare până la data de 5 martie, când se va încheia procesul de înaintare a candidaţilor.

Din momentul depunerii documentelor, CEC din Moldova urmează în cinci zile să adopte o decizie privind înregistrarea concurentului.

Conform Codului electoral, procesul de înaintare a candidului la funcţia de deputat începe cu 60 de zile înaintea datei alegerilor şi se încheie cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.

La viitoarele alegeri parlamentare pot lua parte 28 de partide şi mişcări social-politice (organizaţii) înregistrate la Ministerul Justiţiei la 30 ianuarie curent, precum şi candidaţi independenţi.

Mandatul actualului Parlament expiră la 7 martie 2009.

cuvinte-cheie: CEC | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus