Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-05/china-ar-putea-aloca-moldovei-un-credit-de-un-miliard-usd-pentru-realizarea-unor-proiecte-de-infrast-8502.html
Data: Feb 5, 2009 (18:05)

China ar putea aloca Moldovei un credit de un miliard USD pentru realizarea unor proiecte de infrastructură

Despre aceasta au anunţat joi 5 februarie, participanţii podului video „Chişinău - Pechin", organizat de către reprezentanţii  RIA Novosti în Moldova şi China. Autorităţile RPC sunt gata de a realiza aceste investiţii de capital în cadrul programului China National Overseas Engineering Corporation COVEC. 
 
În condiţiile crizei economice mondiale, China este interesată de exportul tehnologiilor şi a utilajului pentru realizarea proiectelor investiţionale şi a celor de infrastructură în alte ţări. Lista de utilaje şi marca acestora depinde de proiectele elaborate şi poate aparţine atât brandurilor din China, cât şi celor mondiale. Deoarece, la momentul actual, majoritatea mărcilor comerciale internaţionale produc utilaj performant în China. 

Autorităţile Chinei alocă aceşti bani prin intermediul companiilor de stat, care deţin dreptul de a participa la export, una dintre acestea fiind China National Overseas Engineering Corporation COVEC. 

Reprezentantul companiei COVEC în Moldova, Ruslan Bîrlădeanu a menţionat: "Investiţiile chineze sunt destinate realizării proiectelor din sfera infrastructurii (construcţia de drumuri, energetica, aprovizionarea cu apă, construcţia instalaţiilor de epurare), a agriculturii şi a industriei prelucrătoare, pentru crearea unor fabrici cu tehnologii performante, etc". 

 „Suma stabilită cu partenerii din Republica Moldova, conform primului proces-verbal, constituie un miliard de dolari, cu toate acestea linia de creditare nu se limitează doar la această sumă. Partea chineză poate asigura finanţarea tuturor proiectelor necesare şi justificate de către partea moldovenească", - a afirmat Xiang Zhao, China National Overseas Engineering Corporation COVEC. 

Creditul respectiv poate fi oferit Republicii Moldova cu o garanţie de stat de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani, şi cu o rată a dobânzii de 3 procente anual, ceea ce este cu mult mai puţin decât rata obişnuită a creditelor comerciale oferite altor ţări de către autorităţile Chinei. 

„Cu o jumătate de an în urmă, am avut o întrevedere cu Ministrul Economiei al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a manifestat un interes deosebit faţă de propunerea noastră, - a menţionat Xiang Zhao. Însă, cu părere de rău, la momentul actual, Moldova are încheiat un memorandum cu FMI, fapt care nu îi permite să ia credite de la autorităţile Chinei, chiar şi cu astfel de condiţii avantajoase, adică cu o rată a dobânzii de 3% anual. Sperăm că în luna aprilie, adică atunci când valabilitatea acestui memorandum va expira, situaţia se va îmbunătăţi".  

China National Overseas Engineering Corporation (COVEC) împreună cu firma-mamă China Railway Engineering Corporation (CREC) se subordonează Comitetului Consiliului de Stat al RPC  cu privire la  controlul şi gestiunea bunurilor statului. Această companie uriaşă realizează cele mai ample şi semnificative  proiecte economice. 

În componenţa  COVEC- CREC intră 37 de întreprinderi, 7 instituţii  de cercetări ştiinţifice, companii de consultanţă şi de proiectare, o companie pentru organizarea proiectelor inginereşti internaţionale, 10 companii de construcţii, 3 companii specializate în sectorul  ingineresc, şi anume  în construirea podurilor, tunelurilor şi a electrotehnicii. Numărul angajaţilor COVEC- CREC este de 280 mii de persoane.  

Corporaţia de stat a realizat mai mult de 1550 de proiecte mari,  în mai mult de 60 de ţări ale lumii, utilizând cele mai performante tehnologii. Câteva dintre acestea au fost înregistrate în Cartea Recordurilor „Guiness".   

Revista americană a oamenilor de afaceri „Fortune" a inclus COVEC-CREC în lista celor 500 dintre cele mai mari companii din lume. Această corporaţie este cea mai mare companie de construcţii din China şi a treia în lista celor mai mari companii de construcţii din lume. 

COVEC- CREC a fost împuternicită de către autorităţile Chinei pentru a participa la încheierea contractelor economice externe şi are reprezentanţe în 23 de ţări ale lumii. În scopul colaborării cu Moldova şi cu Europa de Est a fost fondată compania COVEC Eastern Europe, care deţine licenţă de construcţie şi este gata pentru a realiza proiecte investiţionale.