Trimite e-mail | Printeaza
Externe
04.02.2009

România a înregistrat o victorie geopolitică, cu efecte economice, la Haga

România a primit 80 la sută din zona pe care s-a judecat la Curtea Internaţională de Justiţie cu Ucraina. Victoria aduce României  zăcăminte de 80 de miliarde metri cubi de gaze naturale, informează NewsIn.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a dat dreptate României în diferendul cu Ucraina, prin faptul că linia de delimitare nu va fi influenţată de Insula Şerpilor, care are dreptul la o mare teritorială de numai 12 mile marine. Curtea a decis ca formaţiunea Insula Şerpilor să nu influenţeze linia de delimitare, care îşi va urma cursul de 12 mile în jurul acesteia, aşa cum ceruse România.

SINCRON BOGDAN AURESCU, agentul României la CIJ:   "Hotărârea CIJ în cazul delimitării platoului continental dintre România şi Ucraina recunoaşte jurisdicţia suverană de exploatare a României pentru o suprafaţă de 9700 km, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina. În această zonă sunt estimate a fi alocate 70 miliarde metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol. (...) Este o linie clar mai avantajoasă decat o soluţie care ar fi putut fi obtinuta prin negociere, mai bună decât ceea ce a propus cealaltă parte României de-a lungul acestui proces."

Prin faptul că Insulei Şerpilor i se atribuie o mare teritorială nu mai mare de 12 mile marine, practic, efectul juridic atribuit este cel al unei stânci. Ucraina susţinea că formaţiunea este o insulă şi cerea să aibă dreptul la mai mult de 12 mile marine.

Decizia de la Haga vine după un proces de aproape cinci ani, în care România şi Ucraina s-au judecat pentru demarcarea graniţelor maritime.

Decizia Curţii a fost adoptată în unanimitate de cei 15 judecători ai Curţii.

Totodată, Hotenews anunţă căpetrolul din zona Insulei Serpilor - deja concesionat lantului de firme Sterling (Canada) - Melrose (Edinburgh)

cuvinte-cheie: Haga | Insula Serpilor

Comentarii (0)

 

Related news

Sus