Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
03.02.2009

În ultimii trei ani numărul bolnavilor de cancer din Moldova s-a majorat cu 8,8%

În ultimii trei ani numărul bolnavilor de cancer din Moldova s-a majorat cu 8,8%

În Republica Moldova rămâne îngrijorătoare situaţia privind morbiditatea prin tumori maligne, deoarece numărul bolnavilor primari de cancer este în creştere în fiecare an. Conform datelor preliminare ale Institutului Oncologic, în anul 2008 au fost luaţi la evidenţă 7567 bolnavi primari de cancer, comparativ cu 7501 bolnavi în anul 2007 (a. 2006 - 7361 bolnavi, a. 2005 – 6952 bolnavi).

Aceste date au fost oferite de Ministerul Sănătăţii din Moldova în ajunul Zilei Mondiale de combatere a cancerului, marcată pe 4 februarie.

Astfel, în structura generală a maladiilor înregistrate în Republica Moldova cancerul se plasează pe locul 12, dar, în structura generală a mortalităţii - decesele în urma tumorilor maligne ocupă locul II, invaliditatea din cauza acestor maladii – locul III. Astfel, cancerul se prezintă drept o maladie agresivă, iar pierderile social-economice în urma ei sînt colosale.

Structura generală a morbidităţii oncologice în anul 2008, reprezintă următoarea succesiune: pe locul 1 este cancerul colorectal (12,0% cazuri), pe locul 2 - cancerul glandei mamare (11,8% cazuri), urmat de cancerul pulmonar (11,4% cazuri) – pe locul 3 şi cancerul pielii (10,0% cazuri) pe locul 4.

Tumorile la copii constituie pînă la 3% din numărul total de tumori. Majoritatea tumorilor maligne la copii – pînă la 75%, sunt congenitale, iar riscul apariţiei unei tumori maligne la copil este de două ori mai mare la mamele care fumează sau respiră fum de ţigară în perioada sarcinii.

Cancerul reprezintă o problemă de sănătate publică, ce afectează vîrste din ce în ce mai tinere car, totodată, fiind depistat la timp, cancerul poate fi tratat.

Diferite studii au arătat, că majoritatea tipurilor de cancer pot fi prevenite, practicînd un mod sănătos de viaţă, care trebuie început încă din copilărie. Sfaturile pentru prevenirea cancerului sînt simple şi eficiente: renunţarea la fumat - pentru fumători, evitarea locurilor în care se fumează - pentru nefumători, evitarea consumului abuziv de băuturi alcoolice, a expunerii excesive la soare, a creşterii excesive în  greutate, precum şi limitarea consumului de alimente grase.

Totodată, medicii recomandă consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, precum şi de cereale cu un conţinut crescut de fibre vegetale; evitarea stresului, adresarea la medic la primele simptome sau manifestări neobişnuite ale corpului.

Fumatul, inclusiv fumatul pasiv (expunerea la fum de ţigară) este unul din factorii principali ce favorizează apariţia tumorilor maligne. Potrivit aprecierilor OMS, 40 la sută din cazurile de cancer pot fi prevenite prin renunţarea la fumat, adoptarea unui mod activ de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă.

Aproximativ 700 milioane de copii, aproape jumătate din copiii din întreaga lume, inspiră fum de ţigară, în special acasă. Cercetările medicale au arătat că anume copiii cu părinţi fumători suferă mai des de bronşită acută şi cronică, de traheită, laringită, faringită, de pneumonie şi, în general, ei mai des ajung să fie internaţi în spital.

Depistarea cancerului la copii poate fi dificilă, de aceea părinţii trebuie să meargă sistematic cu copiii la control. Principalele semne la copii ce trebuie să alerteze părinţii sunt: scăderea în greutate continuă şi inexplicabilă; dureri de cap şi vomă dimineaţa; dureri accentuate ale oaselor şi articulaţiilor; apariţia tumefierilor sau nodulilor; apariţia unei pete albicioase pe pupila ochiului; roşeaţă sau sângerări excesive în urma unei răni; schimbarea culorii pielii şi oboseală continuă etc.

În anul 2009 genericul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului rămâne a fi „Copiii şi acţiunea fumatului pasiv”.

În cadrul activităţilor consacrate Zilei mondiale de combatere a cancerului, în Moldova vor fi organizate deplasări ale echipelor de specialişti ai Institutului Oncologic în municipiul Bălţi şi raioanele Cahul şi Ocniţa, precum şi în secţiile consultative din municipiul Chişinău, în scopul organizării activităţilor de consultanţă, profilaxie şi depistare precoce a cancerului. Totodată, curatorii oncologi în raioane vor oferi asistenţă consultativă metodică medicilor şi conducătorilor instituţiilor medicale raionale.

cuvinte-cheie: combatere | cancer

Comentarii (0)

 

Related news

Sus