Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-03/cec-a-adoptat-lista-partidelor-shi-organizatziilor-socialpolitice-care-au-dreptul-de-a-participa-la-8463.html
Data: Feb 3, 2009 (11:07)

CEC a adoptat lista partidelor şi organizaţiilor social-politice care au dreptul de a participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009

Comisia Electorală Centrală a aprobat în şedinţa de luni, 2 februarie 2009, Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor prevăzute de Codul electoral privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din 5 aprilie 2009, Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă, lista partidelor şi organizaţiilor social-politice cu dreptul de a participa la alegerile parlamentare din anul acesta, modelele documentelor electorale - acte necesare în vederea organizării activităţilor legate de desfăşurarea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din 5 aprilie 2009. Totodată, CEC a aprobat Planul său de activitate pentru anul 2009.

Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova stabileşte modul de plasare a publicităţii electorale, organizare a dezbaterilor electorale, acordare a timpilor de antenă în instituţiile audiovizualului, presa scrisă, internet şi telefonie mobilă, ultimele două fiind asimilate presei scrise. Documentul prevede că toate materialele care vizează alegerile parlamentare vor fi difuzate şi/sau publicate cu genericul „Electorala 2009" şi vor fi achitate în avans din „fondul electoral" al concurentului electoral. Instituţiile audiovizualul public sunt obligate, iar cele private sunt în drept să reflecte campania electorală. Instituţiile private trebuie să anunţe Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului în termen de 5 zile dacă doresc sau nu să participe la reflectarea campaniei electorale.

În baza informaţiilor oferite de Ministerul Justiţiei, CEC a adoptat o hotărîre cu privire la lista partidelor şi organizaţiilor social-politice care au dreptul de a participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Acestea sunt:
1. Partidul Democrat din Moldova;
2. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova;
3. Partidul Politic Alianţa „MOLDOVA NOASTRĂ";
4. Partidul Politic Partidul Agrar din Moldova;
5. Partidul Socialist din Moldova;
6. Partidul Legii şi Dreptăţii;
7. Partidul Popular Creştin Democrat;
8. Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда";
9. Partidul Politic Partidul Liberal;
10. Noul Partid Naţional Moldovenesc;
11. Partidul Social Democrat;
12. Mişcarea social-politică „Forţa Nouă";
13. Partidul Politic Partidul Socialiştilor din Moldova „Patria-Rodina";
14. Mişcarea social-politică „RAVNOPRAVIE";
15. Pаrtidul Politic Partidul Ecologist „Alianţa Verde" din Moldova;
16. Partidul Naţional Român;

17. Partidul Popular Republican;
18. Partidul Republican din Moldova;
19. Uniunea Muncii „Patria-Родина";
20. Partidul Politic Partidul Uniunea Centristă din Moldova;
21. Partidul European;
22. Partidul Umanist din Moldova;
23. Partidul Dezvoltării Spirituale „MOLDOVA UNITĂ";
24. Partidul Conservator;
25. Partidul Naţional Liberal;
26. Mişcarea Social-Politică „ACŢIUNEA EUROPEANĂ";
27. Partidul Politic „PENTRU NEAM ŞI ŢARĂ";
28. Partidul Politic Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Comisia Electorală Centrală se va reuni miercuri, 4 februarie 2009, ora 9.00 în şedinţă pentru a stabili locul şi timpul primirii documentelor necesare pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Sursa: Comisia Electorală Centrală