Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-02-02/parlamentul-de-la-chishinau-a-stabilit-data-alegerilor-parlamentare-5-aprilie-8450.html
Data: Feb 2, 2009 (16:40)

Parlamentul de la Chişinău a stabilit data alegerilor parlamentare - 5 aprilie

Decizia a fost luată de către deputaţi în unanimitate, în cadrul şedinţei extraordinare, desfăşurată luni, 2 februarie. Potrivit deciziei Parlamentului, campania electorală începe la 4 februarie 2009, cu  60 de zile înainte de scrutin.

În conformitate cu Codul Electoral al Republicii Moldova, începând cu ziua de 5 februarie partidele politice vor putea depune la Comisia Electorală Centrală listele candidaţilor pentru participarea la alegerile parlamentare.

Mandatul actualului Parlament, ales la 6 martie 2005, va expira la 7 martie 2009.
În conformitate cu prevederile articolului 61 din Constituţie şi articolului 76 din Codul Electoral, în sarcina noului Parlament va fi şi alegerea unui nou şef al statului, în condiţiile în care cele două mandate ale preşedintelui Vladimir Voronin expiră la 7 aprilie, şi pot fi prelungite pentru încă 2 luni - adică până la 7 iunie.

Pentru votarea preşedintelui este nevoie de două treimi din cei 101 deputaţi din legislativ. Dacă Parlamentul nu va putea vota un nou preşedinte, acesta riscă să fie dizolvat şisă fie anunţate alegeri parlamentare anticipate.