Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.02.2009

În 2008 investiţiile în capitalul fix din Moldova s-au majorat cu 0,4% faţă de 2007

În anul 2008 întreprinderile şi organizaţiile din contul tuturor surselor de finanţare au realizat investiţii în capital fix în valoare de circa 17710 mil. lei, înregistrând o creştere de 0,4 % (în preţuri comparabile) faţă de  anul 2007, comunică Biroul Naţional de Statistică.

În structura investiţiilor în capital fix pe forme de proprietate, 25,7% revin agenţilor economici cu forma de proprietate publică, cota preponderentă (74,3%) revenind agenţilor economici din sectorul nestatal al economiei naţionale, care au realizat circa 70% din volumul total al lucrărilor de construcţii-montaj  şi 82,5% din totalul caselor de locuit date în folosinţă.

În perioada de raport sursele principale de finanţare ale activităţii investiţionale rămîn a fi mijloacele proprii ale agenţilor economici şi populaţiei (51,3%) şi investiţiile străine (18,4%). Din contul mijloacelor bugetare au fost realizate 14,6% din volumul total al investiţiilor în capital fix.

În structura specifică a investiţiilor în capital fix cota majoritară a fost orientată spre construcţia clădirilor şi edificiilor, care a constituit 50,8% (din care 19,1% – clădirilor de locuit) din volumul total al investiţiilor însuşite sau cu 1,9 puncte procentuale mai mult decît în perioada respectivă a anului precedent (cota-parte a investiţiilor la construcţia clădirilor de locuit s-a majorat respectiv cu 0,8 puncte procentuale).

Totodată, cota-parte a investiţiilor utilizate la procurarea utilajului, maşinilor şi mijloacelor de transport a constituit 36,9% din volumul total al mijloacelor utilizate, fiind în descreştere cu un punct procentual în comparaţie cu  anul precedent.

cuvinte-cheie: capital fix | investitii | BNS

Comentarii (0)

 

Related news

Sus