Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-30/voronin-va-participa-duminica-la-moscova-la-solemnitatea-de-intronare-a-patriarhului-moscovei-shi-al-8424.html
Data: Jan 30, 2009 (15:31)

Voronin va participa duminică, la Moscova, la solemnitatea de întronare a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va efectua, duminică, 1 februarie, o vizită la Moscova, pentru a participa la solemnitatea de întronare a Sanctităţii Sale, Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, la invitaţia acestuia.

Potrivit serviciului de presă al Peşedinţiei moldovne, în mesajul trimis preşedintelui Voronin, ÎPS Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril şi exprimă recunoştinţa pentru condoleanţele transmise de preşedintele moldovean în legătură cu decesul Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksii al II-lea, precum şi pentru participarea la ritualul de înmormîntare a Sanctităţii Sale.

În mesaj se menţionează:

„Excelenţă,

Din partea mea personal şi din partea tuturor membrilor Sfîntului Sinod şi a Întregii Biserici Ortodoxe Ruse, îmi exprim profunda recunoştinţă pentru condoleanţele pe care le-aţi exprimat în legătură cu decesul Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Aleksii al II-lea, precum şi pentru că aţi fost la ritualul de înmormîntare a celui răposat.

Mesajul Dumneavoastră sincer vădeşte sentimentul de adîncă tristeţe pe care l-aţi trăit Dumneavoastră şi întregul popor moldovenesc ortodox. Acesta ne inspiră încrederea în măreţia lucrării şi a personalităţii Preafericitului, precum şi în faptul că strădaniile Sale întru consolidarea unităţii Bisericii Ortodoxe Ruse şi a popoarelor păstorite de aceasta nu au fost zadarnice.

Regretatul Patriarh a fost un adept convins al păcii şi înţelegerii între popoare. Sanctitatea Sa considera drept cea mai importantă sarcină a Bisericii Ortodoxe Ruse, pe arena internaţională, întărirea responsabilităţii morale, crearea unui spaţiu comun al deschiderii, încrederii şi dialogului.

Vă prezint asigurările mele, Excelenţă, că Biserica Rusă va urma în mod statornic şi de acum încolo linia trasată de Preafericitul Patriarh Aleksii al II-lea şi rămîne deschisă pentru o colaborare constructivă cu partenerii din străinătate. Viaţa şi activitatea Sanctităţii Sale vor rămîne pentru noi un exemplu însufleţitor de slujire creştină a oamenilor. Veşnica lui pomenire".