Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2009

Voronin consideră logică şi consecventă poziţia Moldovei de apropiere de UE şi de ataşament faţă de Rusia

„Suntem de multe ori criticaţi pentru faptul că am fi, chipurile, nişte „omnivori" în domeniul politicii externe, pentru faptul că noi înaintăm spre Uniunea Europeană, fără a întoarce spatele partenerilor noştri din Est. Am în vedere activismul nostru destul de interesat în proiectele integraţioniste din cadrul CSI, ataşamentul nostru afişat faţă de parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Noi, însă, la rîndul nostru, considerăm poziţia noastră destul de logică şi destul de consecventă", a declarat joi seara, preşedintele moldovean Vladimir Voronin în cadrul recepţiei oferite Corpului diplomatic şi participanţilor la Reuniunea  SEECP.

Potrivit lui Voronin, Chişinăul nu percepe integrarea europeană ca „pe o prietenie „contra" cuiva, ca pe o încercare caricaturală de a ne izola de Rusia şi de ţările CSI cu o nouă „cortina de fier" artificială". „Noi percepem opţiunea europeană ca pe o formă de realizare a valorilor deschiderii şi universalităţii, ca  pe capacitatea de a găsi domenii pentru stabilirea unor parteneriate durabile şi viabile".

Preşedintele moldovean şi-a exprimat convingerea că în cadrul  exercitării Preşedinţiei în CSI, Moldova va reuşi să creeze „o agendă, deloc formală, care va putea fi actuală atît pentru Uniunea Europeană, cît şi pentru CSI". În acest context, Voronin s-a referit la cooperarea în contracararea consecinţelor crizei economice globale şi la consolidarea eforturilor pentru depăşirea urmărilor conflictelor regionale.

„Experienţa reglementării transnistrene este o dovadă a faptului că şi SUA, şi Uniunea Europeană, şi Federaţia Rusă, şi vecinul nostru imediat, Ucraina, sînt capabile să se apropie anume în Moldova de un consens, de cele mai productive şi cele mai creatoare soluţii. Şi de aceea nu mă îndoiesc că soluţia ce va fi găsită, o soluţie comună, va corespunde şi celor mai optimiste aşteptări ale cetăţenilor noştri, şi celor mai bune intenţii ale marilor puteri", a mai spus Voronin.

cuvinte-cheie: reuniune | SEECP

Comentarii (0)

 

Related news

Sus