Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-30/banca-mondiala-va-aloca-moldovei-in-urmatorii-patru-ani-c-te-4550-mil-usd-anual-8428.html
Data: Jan 30, 2009 (16:11)

Banca Mondială va aloca Moldovei în următorii patru ani câte 45-50 mil. USD anual

Consiliul Director al Băncii Mondiale a aprobat vineri, 30 ianuarie, 2009, Strategia de parteneriat cu ţara (SPT) pentru Republica Moldova, pentru perioada anilor 2009-2012. SPT constituie cadrul principal de asistenţă la nivel de ţară, care va ghida activitatea Băncii Mondiale în Moldova pe parcursul următorilor patru ani.

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, SPT preconizează angajamente în sumă totală de circa 45-50 milioane dolari SUA anual, o parte din care vor fi alocate direct în bugetul de stat. SPT va susţine de asemenea investiţii în modernizarea infrastructurii ţării şi ameliorarea accesului la serviciile publice, precum şi susţinerea proiectelor ce aduc beneficii mediului ambiant la nivel regional sau global. 

Pe lângă operaţiunile sale de creditare, Grupul Băncii Mondiale va oferi o serie de servicii analitice şi consultative întru susţinerea agendei de dezvoltare a Moldovei, care este specificată în Strategia Naţională de Dezvoltare (SND). Aceste acţiuni vor fi complementate de angajamentul continuu pentru promovarea şi oferirea investiţiilor şi garanţiilor prin intermediul instituţiilor Grupului Băncii Mondiale (CFI şi AGIM), în vederea fortificării şi deyvoltării sectoarelor financiar şi privat.  

Noua SPT îşi propune drept scop crearea bazei pentru o creştere economică participativă în Moldova prin: ameliorarea competitivităţii economice pentru susţinerea creşterii economice durabile; minimizarea riscurilor sociale şi de mediu, dezvoltarea capitalului uman şi promovarea incluziunii sociale; şi îmbunătăţirea guvernării în sectorul public.

Aceste domenii de asistenţă, identificate de Banca Mondială, sunt în concordanţă cu priorităţile naţionale de dezvoltare ale Moldovei pentru anii 2008-2011 şi cu alte eforturi de dezvoltare.