Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-28/rusia-aplica-noi-reguli-pentru-protectzia-pietzei-de-produse-alimentare-necalitative-8384.html
Data: Jan 28, 2009 (21:01)

Rusia aplică noi reguli pentru protecţia pieţei de produse alimentare necalitative

Piaţa Federaţiei Ruse este una din cele mai mari pieţe mondiale de produse agroalimentare de export. Extinderea şi pătrunderea întreprinderilor autohtone pe această piaţă tradiţională pentru Moldova ar contribui la creşterea exporturilor şi al profitului оntreprinderilor producătoare. 

Sistemul de reglementări şi protecţie a consumatorului din Federaţia Rusă a început treptat să se armonizeze cu sistemul Comunităţii Europene. În Rusia certificarea se efectuează deja în conformitate cu cerinţele Reglementărilor Tehnice aprobate de autorităţile respective, dar nu cu standardele GOST şi GOST R. 

Recent în Rusia au fost aprobate următoarele legi:

nr. 88-FZ „Reglementare tehnica pentru lapte si produsele lactate", ce a intrat în vigoare din 19.12.2008;

nr. 90- FZ "Reglementare tehnică pentru produse de ulei şi grăsimi", ce a intrat în vigoare din 29.12.2008;

nr. 178- FZ "Reglementare tehnică pentru sucuri din fructe şi legume", ce va intra în vigoare din 27.04.2009. 

Pentru a exporta pe piaţa Rusiei producătorii trebuie sa obţină Certificat de conformitate cerinţelor Reglementărilor Tehnice respective înainte de efectuarea exportului. Spre informare: aceasta certificare pentru produsele sus-menţionate înlocuieşte sistemul de certificare a conformităţii GOST R. Certificatele GOST R pentru aceste grupe de produse nu mai sunt valabile de la data intrării în vigoare a Reglementărilor Tehnice respective. 

Întreprinderile interesate în exportul produselor moldoveneşti, ce fac obiectul reglementărilor sus-menţionate, sunt binevenite pentru consultatii şi servicii de certificare la SGS Moldova (Chisinău), filiala Organizaţiei Internaţionale SGS (Societe Generale de Surveilance), organizaţie mondială în domeniul verificării, inspectării, expertizei, testării şi certificării produselor de import/export şi a sistemelor de management al calităţii şi securităţii alimentelor, relatează Serviciul de presă al  companiei  SGS Moldova.