Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.01.2009

Andrei Stratan: Moldova are experţi calificaţi pentru a negocia noul Acord cu Uniunea Europeană

„Republica Moldova are o echipă de experţi bine pregătiţi pentru negocierea noului Acord cu Uniunea Europeană şi speră că documentul care stabileşte cadrul juridic avansat cu spaţiul comunitar va fi finalizat şi semnat până la sfârşitul anului curent", - a declarat Ministrul Andrei Stratan în cadrul lansării, la 27 ianuarie curent, a Clubului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. 

Tema primei şedinţe a Clubului de presă au constituit-o priorităţile relaţiilor cu Uniunea Europeană în anul 2009. Evenimentul se înscrie în Strategia de comunicare privind integrarea europeană a Republicii Moldova şi are drept scop asigurarea unei cooperări constante şi durabile cu reprezentanţii mass-media şi societatea civilă, consolidarea unei platforme de dialog interactiv în problematica integrării europene. În acest context tematic, Ministrul a subliniat că integrarea europeană, ca obiectiv ireversibil al ţării noastre, nu este o prioritate a unor instituţii, ci constituie un deziderat al întregii societăţi, presei revenindu-i misiunea de a informa cât mai corect şi mai amplu despre problematica respectivă. 

În timpul discuţiei cu jurnaliştii, dl Andrei Stratan s-a referit la elementele de bază ale priorităţilor de integrare europeană ale ţării noastre în anul curent. Ministrul a apreciat mesajele de sprijin transmise Republicii Moldova de către Preşedinţia cehă a UE care justifică speranţa în realizarea următoarelor obiective prioritare: pregătirea şi lansarea negocierilor asupra unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană; pregătirea pentru negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE ţinînd cont de rezultatele studiului de fezabilitate ce urmează a fi elaborat de Comisia Europeană; avansarea în dialogul cu UE în vederea simplificării şi mai mult a procedurilor de obţinere de către cetăţenii RM a vizelor pentru UE; continuarea în paralel a discuţiilor cu partenerii europeni în vederea liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova; continuarea cooperării cu Misiunea EUBAM în vederea consolidării procesului de gestionare a frontierei şi a reglementării fluxurilor de persoane şi bunuri în RM. 

Fiind rugat să se pronunţe despre influenţa politicii interne asupra politicii externe, Ministrul a remarcat interdependenţa lor nemijlocită şi, cu referire la integrarea europeană, a apreciat drept deosebit de important faptul că este conştientizată necesitatea urgentării reformelor interne. În ceea ce priveşte dimensiunea internă a agendei europene, pentru Republica Moldova este prioritară consolidarea eforturilor în domeniul instituţiilor democratice, libertăţii mass-media, respectării drepturilor omului, prevenirii şi combaterii corupţiei, implementării standardelor sanitare şi fitosanitare şi altor priorităţi cheie. 

Dl Andrei Stratan a precizat că apropiatele alegeri parlamentare nu vor influenţa în nici un fel procesul de integrare: „Alegeri au fost, sunt şi vor fi, dar integrarea rămâne fundamentală şi prioritară". Din această cauză, Moldova doreşte ca noul cadru juridic al relaţiilor cu UE să fie „foarte durabil" pentru ca, ulterior, „în această construcţie comună cu spaţiul comunitar să nu apară fisuri şi defecte la temelie". 

Mai multe întrebări ale jurnaliştilor au vizat relaţiile Republicii Moldova cu alte state, inclusiv România. Ministrul a remarcat că ţara noastră îşi doreşte un dialog corect şi constructiv cu România, inclusiv în problematica europeană, şi că Republica Moldova va accepta şi va fi recunoscătoare pentru ofertele pe care statul vecin le va face din această perspectivă. La fel ca şi cu ocazia vizitei la Chişinău a dlui Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe al României, dl Andrei Stratan a subliniat că „decizia politică privind semnarea celor două documente de bază a fost luată" şi că partea moldovenească aşteaptă „cu foarte mare nerăbdare" răspunsul autorităţilor române la acest subiect. 

Jurnaliştii au salutat iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de a inaugura un Club de presă atât de necesar în procesul de informare a societăţii despre evoluţiile integrării europene şi au făcut mai multe sugestii privind activitatea viitoare a clubului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus