Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.01.2009

Cotidianul: Moldova nu vrea ca România să-i fie frate mai mare

După ce în timpul vizitei oficiale a ministrului român de Externe la Chişinău autorităţile moldovene s-au arătat prietenoase faţă de România, preşedintele Voronin s-a întors la vechile metehne şi a respins ajutorul Bucureştiului în negocierile cu UE.

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat marţi pentru RIA Novosti că Republica Moldova nu are nevoie de avocaţi şi nici de fraţi mai mari. "Ei (România - n.r.) spun că sunt avocaţii noştri la Bruxelles, pentru promovarea Republicii Moldova în UE", a declarat Voronin. "Însă noi am declarat hotărât că nu avem nevoie de avocaţi şi de fraţi mai mari. Suntem pregătiţi să trecem de sine stătător etapele de integrare europeană, fără intermediari. Vom coopera cu Bucureştiul, însă doar prin Bruxelles, conform regulilor şi principiilor UE", a conchis preşedintele comunist.  

Voronin a ţinut să menţioneze şi că vizita ministrului Diaconescu şi apropierea alegerilor parlamentare ce vor avea loc în aprilie au reactivat aripa politică pro-românească. "În opinia mea, Bucureştiul a lăsat să se înţeleagă prin această vizită că faimoasa «axă basarabeană» este o prioritate pentru el. Ţin să semnalez că, înaintea alegerilor parlamentare moldovene, aripa politică proromână cunoaşte o revenire, iar această carte va fi jucată în timpul acestor alegeri", a explicat preşedintele a cărui ţară deţine preşedinţia CSI. În cadrul aceleiaşi videoconferinţe organizate de agenţia rusă RIA Novosti, Voronin a afirmat că refuzul Bucureştiului de a semna tratatul de bază şi tratatul de frontieră influenţează negativ relaţiile bilaterale dintre cele două ţări şi generează discuţii inutile. "Dacă aceste documente ar fi semnate, s-ar deschide mai multe oportunităţi şi pentru partea moldovenească, şi pentru partea română", a spus Vladimir Voronin şi a adăugat că este gata să semneze imediat aceste acte. "Eu sunt gata să le semnez astăzi. Unde este partea română? Aduceţi partea română!"  

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, s-a aflat joi, 22 ianuarie, într-o vizită de lucru la Chişinău, în cadrul căreia a purtat discuţii cu preşedintele Vladimir Voronin, cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, cu primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi cu lideri ai unor partide de opoziţie. Diaconescu şi omologul său moldovean au declarat că există perspective pentru a găsi o soluţie şi un numitor comun pentru semnarea tratatelor bilaterale.   Săptămâna trecută, în cursul primei vizite pe care noul ministru de externe Cristian Diaconescu a făcut-o la Chişinău în această calitate, şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, a respins denumirea, atribuită adesea României, de "avocat" al Republicii Moldova la UE, vicepremierul moldovean arătând că cere doar susţinere de la "partenerii români" pentru aprofundarea relaţiilor cu UE.  

După întrevederea de joi cu Andrei Stratan, Diaconescu a declarat că este timpul ca România şi Republica Moldova să treacă la relaţii "moderne", prin care să dezvolte proiecte comune în folosul cetăţenilor români şi moldoveni. În plus, potrivit lui Diaconescu, România rămâne unul dintre cei mai puternici susţinători ai consolidării relaţiei Republicii Moldova cu UE prin semnarea unui nou Acord de Asociere.

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus