Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-27/ambasadorul-cu-misiuni-speciale-al-rusiei-in-moldova-pregateshte-vizita-lui-lavrov-la-tiraspol-8349.html
Data: Jan 27, 2009 (09:54)

Ambasadorul cu misiuni speciale al Rusiei în Moldova pregăteşte vizita lui Lavrov la Tiraspol

Ambasadorul cu misiuni speciale al Federaţiei Ruse la Chişinău Valeri Nesteruşkin nu a exclus posibilittea că ministrul afacerilor externe al Rusiei Serghei Lavrov va vizita şi Tiraspolul, în cadrul preconizatei vizite la Chişinău în luna februarie. MAE rus nu a anunţat încă data vizitei ministrului Lavrov.

Potrivit presei transnistrene, după întrevederea avută luni, 26 ianuarie, la Tiraspol, cu pretinsul ministru de externe al regiunii transnistrene Vladimir Iastrebciak, Nesteruşkin a declarat jurnaliştilor că părţile au examinat în special chestiuni ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean. În special, Nesteruşkin a confirmat că toţi participanţii la negocieri au primit pachetul de documente cu propunerile părţii  moldovene privind reglementarea transnistreană. Totodată, el nu a dat aprecieri acestor documente, menţionând că fiecare parte trebuie să-şi expună opiniile sale, Rusia vând doar funcţia de ţară-garant şi mediator.

Valeri Nesteruşkin a spus că în prezent au loc consultări bilaterale cu toţi participanţii la negocierile privind reglementarea transnistreană.

Referindu-se la termenele de reluare a negocierilor moldo-transnistrene, Nesteruşkin a spus că aceasta este prerogativa Chişinăului şi Tiraspolului. „Noi, ca mediatori, trebuie să creăm premise, iar deciziile sunt luate de către părţi”, a spus el.

Ambasadorul cu misiuni speciale a mai  menţionat că în prezent Moscova examinează  posibilitatea acordării unui ajutor financiar regiunii transnistrene, care se află între-o situaţie economico-financiară foarte dificilă. Nesteruşkin a spus că deocamdată este prematur să se vorbească despre termenul şi volumul asistenţei financiare.