Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.01.2009

Mitropolitul Kirill a fost ales patriarh al Moscovei si tuturor rusilor

Mitropolitul Kirill a fost ales patriarh al Moscovei si tuturor rusilor

Biserica Ortodoxa rusa l-a ales, marti, pe reformatorul Kirill, in varsta de 62 de ani, drept noul sau patriarh, dupa moartea lui Aleksei al II-lea, luna trecuta.

Un oficial al bisericii a anuntat in direct la televiziune ca sinodul Bisericii Ruse, din care fac parte peste 700 de inalti prelati, precum si reprezentanti de rang inferior ai clerului si simpli credinciosi reprezentand parohiile, l-a ales pe Kirill in defavoarea contracandidatului sau, conservatorul Kliment.

Kirill a primit 508 voturi din totalul de 677, relateaza Reuters.

Sinodul s-a reunit marti pentru a alege noul patriarh. Procedurile s-au derulat cu usile inchise in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

Mitropolitul de Smolensk si Kaliningrad Kirill, numit in decembrie patriarh interimar, era de sase saptamani omniprezent in mass-media. Considerat mai deschis asupra lumii decat concurentul sau, clericul, in varsta de 62 de ani, a condus in timpul lui Aleksei al II-lea diplomatia Bisericii ortodoxe ruse si este singurul demnitar cunoscut marelui public.

In comparatie cu el, mitropolitul de Kaluga si Borovsk, Kliment, in varsta de 59 de ani, este un conservator care conduce administratia Bisericii ortodoxe si dispune de sustinere puternica in randul clerului.

Noul patriarh va prelua conducerea unei Biserici care s-a intarit considerabil in timpul lui Aleksei al II-lea, patriarhul ales in 1990 si care era banuit de legaturi cu KGB-ul in timpul perioadei sovietice.

De la sfarsitul URSS, numarul manastirilor a crescut de aproape 40 de ori, ajungand de la 19 in 1990 la 716 in 2008 si aproape trei rusi din patru se declara in prezent ortodocsi, fata de unul din patru in 1990, arata un recent sondaj al Institutului Vtiom.

Insa Biserica nu a stiut sa se dezica de traditia sa de a se supune statului, iar expertii spun ca noul patriarh se va situa alaturi de Kremlin in chestiunile politice si morale. "Relatiile dintre Biserica si stat sunt stranse, autoritatile gasesc mereu mijlocul de a se folosi si de a-l influenta pe noul patrirah, daca va fi necesar", spune Boris Falikov.

Puterea are nevoie "mai ales intr-o perioada de criza economica, de rolul pacificator, linistitor al Bisericii pentru societate", adauga expertul.

 

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie: patriarh | Kirill | Biserica Ortodoxa Rusa

Comentarii (0)

 

Related news

Sus