Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.01.2009

Ministrul întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediului de afaceri din România, Constantin Niţă,va sosi la Chişinău în timpul apropiat

Acest fapt a fost menţionat de ministrul român de externe Cristian Diaconescu în cadrul întrevederii cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin. De asemenea, a fost accentuat că vizina ministrului Constantin Niţă, precum şi participarea delegaţiei române la Expoziţia „Fabricat în Moldova", va contribui la extinderea în continuare a raporturilor comercial-economice între ţările vecine.

În contextul relaţiilor comercial-economice dintre cele două ţări, Cristian Diaconescu a remarcat cu satisfacţie faptul că volumul schimburilor comerciale între Moldova şi România a depăşit 1 mlrd. de dolari şi se află în continuă creştere.

Potrivit Serviciului de presa al Presedinţiei, in cursul întrevederii a fost discutat stadiul actual al relaţiilor de colaborare dintre Republica Moldova şi România şi perspectivele de dezvoltare a dialogului moldo-român pe diverse dimensiuni. A fost exprimat interesul reciproc pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-române în spirit pragmatic, fapt care va favoriza soluţionarea problemelor existente în dialogul bilateral.

Ministrul român de externe a remarcat realizarea cu succes de către Republica Moldova a reformelor în vederea alinierii la standardele europene, exprimînd interesul ţării sale pentru semnarea între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, într-o perspectivă apropiată, a unui acord de asociere ce ar prevedea un stadiu mai avansat al relaţiilor moldo-comunitare.

Şeful statului Vladimir Voronin a menţionat că partea moldovenească apreciază faptul că prima sa vizită peste hotare Cristian Diaconescu, în calitate de ministru de externe al României, a efectuat-o în Republica Moldova.

Vladimir Voronin a exprimat disponibilitatea Republicii Moldova de a continua consolidarea relaţiilor de colaborare cu România pe diferite planuri, inclusiv dialogul politic bilateral. În acest sens Preşedintele a subliniat necesitatea semnării între statele noastre a Tratatelor de Frontieră şi de Bază, fapt care va contribui la extinderea şi consolidarea cadrului juridic bilateral.

În contextul perspectivelor de integrare europeană a Moldovei, preşedintele a mulţumit părţii române pentru sprijinul poziţiei Republicii Moldova în ceea ce priveşte semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Vladimir Voronin a împărtăşit interesul pentru aprofundarea şi pe viitor a relaţiilor comercial-economice moldo-române, precum şi pentru extinderea cooperării transfrontaliere. În acest sens Preşedintele Moldovei a pledat pentru realizarea unor proiecte concrete în domeniul mediului, inclusiv cu sprijinul UE.

În cursul întrevederii a fost, de asemenea, efectuat un schimb de opinii pe marginea situaţiei de criză cu care s-au confruntat ţările noastre în urma sistării provizorii a livrărilor de gaze naturale, fiind evidenţiată importanţa identificării unor metode de alternativă de aprovizionare cu resurse energetice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus