Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.01.2009

IDIS „Viitorul": Aderarea Moldovei la NATO înseamnă oportunităţi de investiţii străine directe de 2 miliarde USD

Calitatea de membru NATO este unica opţiune eficientă şi actuală de asigurare a securităţii naţionale a Republicii Moldova. Eventuala integrare în Alianţă va servi drept o etapă intermediară, de dezvoltare, care prin apropierea Moldovei de statele occidentale, va facilita considerabil integrarea europeană.  Accesul la securitatea garantată de NATO înseamnă oportunităţi de investiţii străine directe de 2 miliarde USD anual. Acestea sunt câteva concluzii ale studiului IDIS „Viitorul" „De ce avem nevoie de NATO? Sau de ce existenţa Moldovei ca stat suveran depinde de aderarea la NATO", prezentat public miercuri, 21 ianuarie 2009.

„Studiul demonstrează cu lux de argumente de ce funcţionarea RM, ca stat independent, suveran şi pro-european, are nevoie de aderarea la NATO. Autorii lui dispută auto-complacerea şi inerţia intelectuală a celor care insistă în continuare pe utilitatea la pachet a neutralităţii. Concluzia generala a studiului este că integrarea în NATO reprezintă de fapt o poliţă de asigurare contra intemperiilor sau accidentelor posibile într-o democraţie incipientă. Totodată, aderarea la NATO este şi opţiunea care promite cele mai importante beneficii economice, sociale şi de securitate.", susţine directorul executiv al IDIS „Viitorul", Igor Munteanu.

Expertul IDIS Dumitru Mînzărari evaluează costurile şi beneficiile politice şi de securitate. Astfel, potrivit lui, nu există o altă opţiune eficientă la deficitul de securitate decât integrarea euro-atlantică: „Doar astfel RM va reuşi să diminueze efectele nocive ale ultimelor evoluţii în materie de securitate. Printre acestea, amintim sistarea participării Rusiei la Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (TFACE), războiul ruso-georgian, erodarea principiilor dreptului internaţional şi influenţei organismelor internaţionale regulatorii."

Un beneficiu considerabil al calităţii de membru NATO este crearea conexiunilor cu membrii NATO, majoritatea şi membri UE: „Aceasta este primordial, deoarece aceste state vor oferi RM suportul şi sprijinul pentru a accelera ascensiunea RM către UE. Mai mult, Moldova nu va mai privită ca un străin, ci ca un membru al Clubului, care trebuie ajutat.", subliniază expertul pe problemele politicii externe şi de securitate Dumitru Mînzărari.

Securitatea asigurată este o condiţie indispensabilă pentru o creştere economică, afirmă expertul IDIS Veaceslav Ioniţă. „Există o corelaţie directă şi evidentă între securitatea unei ţări şi volumul ISD (investiţii străine directe). Volumul ISD reprezintă un barometru al climatului economic." Astfel, în cazul României şi Poloniei, anume ISD a fost locomotiva creării locurilor noi de muncă, ilustrează expertul IDIS. De menţionat că în Republica Moldova salariile oferite de angajatori străini sunt cu 70% mai înalte comparativ cu firmele locale, ceea ce duce la bunăstarea populaţiei.

Cheltuielile pentru securitate (în cazul eventualei integrări NATO - 1-1,5% din PIB, comparativ cu 0,5-0,9% din PIB, la momentul de faţă) reprezintă o investiţie. „Aceste cheltuieli sunt foarte uşor de recuperat prin creşterea încasărilor bugetare datorate locurilor de muncă nou-create, creşterea volumului de producţie.", explică Veaceslav Ioniţă. Conform estimărilor IDIS „Viitorul", eventuala integrare în Alianţă înseamnă 25.000 de locuri de muncă nou-create anual. Mai mult, se profilează oportunităţi de investiţii străine directe de 2 miliarde USD anual, pentru cel puţin 10 ani de zile, timp suficient de a dezvolta economia Moldovei la nivelul mediu în cadrul NATO.

Prin elaborarea acestui studiu, IDIS „Viitorul" îşi propune să sporească calitatea dezbaterilor tematice şi să contribuie la extinderea cunoştinţelor în materie de securitate, în condiţiile în care nicio ţară din spaţiul răsăritean nu s-a integrat în UE fără a se integra mai întâi în Alianţa Nord-Atlantică.

cuvinte-cheie: NATO | aderare | costuri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus