Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
20.01.2009

Termocom: Facturile majorate la agentul termic se datorează neacordării compensaţiilor de către Primăria capitalei

În legătură cu multiplele adresări ale populaţiei cu privire la sumele mari incluse în facturile pentru agentul termic, SA „Termocom" ţine să facă o serie de precizări.
Tariful în vigoare de 540,82 lei a fost stabilit la 25 ianuarie 2007 prin decizia nr. 64/2 „Cu privire la aprobarea tarifului la energia termică livrată de SA „Termocom"".

În conformitate cu aceasta, consumatorii casnici achitau 233 lei/Gcal, iar diferenţa de 307,82 lei urma să fie compensată din bugetul municipiului Chişinău. Tariful de 540,82 lei este valabil şi astăzi. Prin urmare, tariful nu a fost motiv pentru majorarea sumelor facturate pentru energia termică consumată. Majorarea bruscă a sumelor incluse în facturi a avut loc din motiv că Primăria mun. Chişinău a pus în aplicare „Regulamentul privind mecanismul de acordare a ajutoarelor sociale păturilor social-vulnerabile din mun. Chişinău la achitarea serviciilor comunale şi pentru consumul de gaze naturale, lemne şi cărbune folosite pentru încălzire", elaborat de Primărie şi aprobat de CMC la 25 septembrie 2008.

În repetate rânduri, SA „Termocom" şi-a exprimat atitudinea negativă faţă de acest regulament, care nu are menirea de a ajuta populaţia, ci dimpotrivă, de a pune povara tarifelor crescânde la sursele energetice pe umerii ei. În plus, luând în consideraţie capacitatea Primăriei de a organiza implementarea Regulamentului, sau mai bine zis lipsa acesteia, au fost lipsite de sprijin financiar şi cele mai nevoiaşe familii. Spre exemplu, în lunile noiembrie şi decembrie 2008, de compensări au beneficiat doar 1867 de familii, în sumă totală de doar 460 mii lei. Pentru comparaţie: în noiembrie 2007, în acest scop au fost alocate 57 mln. lei, în decembrie - 60 mln. lei sau de 254 ori mai mult! Aceste cifre demonstrează, fără tăgadă, rezultatul „grijei" administraţiei publice locale pentru populaţia mun. Chişinău.

Astfel, locuitorii capitalei au de suferit, achitând facturi mai mari, nu din cauză că a fost majorat tariful pentru o Gcal, dar din cauză că Primăria capitalei a luat decizia de a nu mai acorda compensaţii tuturor categoriilor de consumatori casnici, promovând, astfel, o politică antisocială în raport cu locuitorii mun. Chişinău şi făcând economii pe seama populaţiei. Şi asta are loc în condiţiile în care bugetul municipal dispune de mijloace suficiente pentru a acorda compensaţii tuturor consumatorilor casnici şi, respectiv, pentru a menţine în vigoare tariful de 233 de lei, relatează  Serviciul de presă al companiei SA „Termocom" . 

 

cuvinte-cheie: Termocom

Comentarii (0)

 

Related news

Sus