Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.01.2009

Moldova este interesată să se conecteze la gazoductul Nabucco

Moldova este interesată să se conecteze la gazoductul  Nabucco

Moldova este interesată să-şi diversifice sursele energetice si dacă gazoductul Nabucco va fi construit şi va exista posibilitatea de racordare la el, partea moldovenească va examina numaidecât această chestiune, a declarat marţi, 20 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele ÎM „Moldovagaz” SA  Alexandr Gusev.

De notat că recent, premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că nu se opune participării României la proiectul Nabucco, fapt ce a stârnit nedumerirea unor analişti, deoarece proiectele Nabucco şi South Stream sunt concurente. "În privinţa gazoductelor alternative, noi nu figurăm printre participanţi la proiectul Nabucco, dar asta nu ne deranjează”, a menţionat Putin.

Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, prin construirea unui gazoduct ce va porni de la Marea Caspică, ocolind Rusia, prin Turcia şi ţările din Balcani până la Austria.
 
Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri, costurile estimate iniţial fiind de aproximativ 4,5 miliarde Euro. În prezent, costul proiectului este estimat la 13 mlrd. euro. Atât Nabucco, cât şi South Stream urmează a fi date în exploatare în 2013.
 
Proiectul Nabucco va fi finanţat în proporţie de o treime de către acţionari şe de două treimi - de către bănci. Pentru construcţia gazoductului sunt necesare doua milioane de tone de oţel, 200.000 de segmente de ţeava de oţel şi peste 30 de instalaţii de compresare a gazului.
Capacitatea preconizată a gazoductului este de 30 mlrd. mc de gaze pe an.  

Companiile interesate de construirea gazoductului sunt: Botas (Turcia), RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi Transgaz (România).

Pentru acest proiect, contribuţia României stabilită iniţial era de aproximativ 850 milioane de euro, ce urmează a fi achitate în patru ani.

cuvinte-cheie: Nabucco

Comentarii (0)

 

Related news

Sus