Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.01.2009

Ministrul de Externe roman efectueaza joi, 22 ianuarie, o vizita oficiala la Chisinau

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu  efectueaza joi, 22 ianuarie, o vizita oficiala la Chisinau.

Informatia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al ministerului, Alin Serbanescu, dupa ce fusese initial anuntata de ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, informeaza Newsin.

De asemenea, Cristian Diaconescu va efectua vineri, la invitatia omologului sau ucrainean, Volodimir Ogrizko, o vizita oficiala in Ucraina, in contextul disputei ruso-ucrainene pe tema gazului, dar si a solutionarii cazului Romaniei contra Ucraina, la Curtea Internationala de la Haga.

Cristian Diaconescu a declarat inca de la inceputul mandatului sau ca va incerca sa schimbe "relatia contradictorie" a Bucurestiului cu Republica Moldova.

Noul sef al diplomatiei romane a caracterizat relatia din ultimii ani cu Republica Moldova ca fiind una "contradictorie", ca urmare a "incapacitatii de a avea un proiect" coerent la nivel national.

"Relatia cu Republica Moldova trebuie sa se bazeze pe modul in care vom reusi sa aducem UE la masa de dialog cu Republica Moldova", a explicat Cristian Diaconescu. Acesta considera ca si dialogul transatlantic are, in acest context, o insemnatate deosebita.

De altfel, Diaconescu a abordat, cu ocazia audierii in comisiile de politica externa ale Parlamentului, si problematica delicata a cadrului juridic bilateral si a tratatelor cu Republica Moldova.

Chisinaul insista de mai multi ani asupra semnarii Tratatului politic de baza si a Tratatului privind frontierele de stat, pentru normalizarea relatiilor. "Foarte multe probleme cu Republica Moldova sunt generate de faptul ca unele aspecte, din punctul de vedere al Chisinaului, nu sunt clare", a declarat atunci Diaconescu, explicand ca aceste ambiguitati genereaza o retorica uneori radicala peste Prut.

Ministrul moldovean Andrei Stratan a declarat saptamana trecuta la Europa Libera ca a avut deja o convorbire telefonica cu ministrul roman, ambii exprimandu-si dorinta de a continua colaborarea deschisa, pragmatica dintre cele doua state pentru dezvoltarea si aprofundarea relatiilor bilaterale, precum si pentru sprijinirea apropierii Republicii Moldova de UE.

"Vom incerca sa discutam intreg spectrul de probleme care s-au acumulat, si de ordin politic, si de ordin economic, social, consular. Agenda discutiilor va include mai multe subiecte, ce tin de interesul ambelor tari", a declarat Andrei Stratan, citat de Interlic.

Seful diplomatiei moldovene s-a pronuntat pentru reluarea negocierilor cu Bucurestiul in vederea semnarii tratatelor de baza si de frontiera dintre cele doua state.

"Astazi suntem intr-o situatie de vid si acest segment foarte important al relatiilor moldo-romane trebuie sa fie conturat prin semnarea acestor doua documente", a spus Stratan, adaugand ca "lipsa unui document de cooperare politica si a unui document de cooperare la frontiera este un impediment, care astazi ar putea fi depasit".

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus