Trimite e-mail | Printeaza
Externe
20.01.2009

Gazprom anunţă că reia livrările de gaze spre Europa la 9.00, iar Timoşeko afirmă că gazele ruseşti au fost puse în circulaţie la ora 3.00

Gazprom anunţă că reia livrările de gaze spre Europa la 9.00, iar Timoşeko afirmă că gazele ruseşti au fost puse în circulaţie la ora 3.00

Concernul rus Gazprom a anunţat că va relua livrările de gaz spre UE pe teritoriul ucrainean la ora 9.00 (ora 10.00, ora Moscovei), a anunţat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, transmit RIA Novosti şi UNIAN.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko afirmase anterior că Gazprom a reluat deja livrările spre Europa pe teritoriul ucrainean încă de marţi de la ora 3.00. "La ora 4.00 ora Moscovei (3.00, ora Ucrainei şi Moldovei), Gazprom a pus în circulaţie gazul spre Europa. Am vizitat un punct de control", a declarat Timoşenko înaintea plecării sale din Moscova spre Kiev. Timoşenko fusese la sediul Gazprom pentru a discuta despre condiţiile în care va fi reluat tranzitul.

Premierul ucrainean a asistat luni la Moscova la semnarea acordurilor între companiile energetice rusă şi ucraineană Gazprom şi Naftogaz, destinate să pună capăt diferendului ruso-ucrainean care a lăsat Europa fără gazul rusesc tranzitat prin Ucraina. Imediat după semnare, ea a anunţat că se aşteaptă la reluarea livrărilor spre Europa "în orele următoare".
"Gazprom a primit ordinul de a începe livrările de gaz în toate direcţiile" şi "este gata să răspundă cererii cotidiene a consumatorilor europeni", a confirmat Putin în cursul ceremoniei de semnare a contractelor. El a adăugat că speră ca tranzitul gazului rusesc spre Europa să fie reluat "curând".

Putin a declarat că documentele parafate, care se referă la aprovizionarea cu gaz a Ucrainei şi la tranzitul gazului rusesc pe teritoriul acestei ţări spre Europa, sunt valabile pentru următorii zece ani. El a mai spus că acordurile fac ca prezenţa observatorilor, desfăşuraţi săptămâna trecută la insistenţele Rusiei, să nu mai fie necesară.
Timoşenko a declarat că preţul mediu anual al gazului rusesc pentru Ucraina va fi de 230-250 de dolari pe mia de metri cubi în 2009.

Potrivit premierului ucrainean, Kievul a obţinut de la Moscova 11 miliarde de metri cubi de gaz tehnic, necesar pentru a menţine presiunea în conductele ucrainene, la preţul de 167 de dolari 1000 mc de gaze.

Totodată, consilierul preşedintelul ucrainean pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski, a declarat că la un preţ anual de 235-240 de dolari, pentru consumatorii finali ucraineni factura riscă să urce la peste 300 de dolari, a adăugat el, preconizând "o fază dificilă pentru economia ucraineană".

cuvinte-cheie: gaze | Gazprom

Comentarii (0)

 

Related news

Sus