Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-20/barack-obama-al-44lea-preshedinte-american-8256.html
Data: Jan 20, 2009 (20:03)

Barack Obama, al 44-lea preşedinte american

Barack Obama a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în faţa miilor de persoane reunite în faţa Capitoliului din Washington, potrivit imaginilor transmise de CNN.

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn că voi îndeplini cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi voi menţine, proteja şi apăra Constituţia Statelor Unite cum voi putea mai bine", a afirmat el, cu mâna stângă pe Biblie.

Obama a devenit astfel cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, fiind aclamat de mulţimea adunată în faţa Capitoliului.

Pe treptele Capitoliului, Barack Obama a declarat că americanii au ales "mai degrabă speranţa decât frica", alegându-l pe el ca preşedinte, în discursul de învestitură rostit după depunerea jurământului.

De asemenea, el a declarat că Statele Unite sunt "dispuse să conducă" din nou.

"O ţară nu poate prospera prea mult dacă îi favorizează doar pe cei mai prosperi", a adăugat el.

În legătură cu economia americană, el a precizat că aceasta este "victima lăcomiei şi iresponsabilităţii".

Noul preşedinte american, Barack Obama, a promis că Statele Unite vor "începe să se retragă din Irak în mod responsabil".

"Vom începe să lăsăm Irakul poporului său în mod responsabil şi să obţinem o pace durabilă în Afganistan", a declarat Obama în primul său discurs de preşedinte.

De asemenea, el a precizat că Statele Unite vor lupta împotriva încălzirii globale.

Barack Obama intenţionează să îl numească pe fostul senator George Mitchell, artizan al păcii în Irlanda de Nord, în funcţia de emisar special pentru Orientul Mijlociu, pentru a se ocupa în special de conflictul israelo-palestinian.

George Mitchell, în vârstă de 75 de ani, urmează să fie numit în funcţie miercuri, după confirmarea de către Senat a lui Hillary Clinton în postul de secretar de Stat.

În cursul ultimelor săptămâni, Obama a rezistat presiunilor de a se exprima în legătură cu ofensiva israeliană în Fâşia Gaza.

Mitchell a jucat un rol determinant în negocierile de pace din Irlanda de Nord.

Sursa: Mediafax