Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.01.2009

Timoşenko: Preţul mediu anual la gazele ruseşti pentru Ucraina va fi în jur de 250 dolari SUA

"Este aproape de ceea ce aţi menţionat", a răspune premierul ucrainean Iulia Timoşenko, fiind întrebată dacă preţul va fi de 230-250 de dolari. Totodată, o sursă din cercurile guvernamentale ucrainene a spus că preţul mediu va fi de 235 dolari, transmite agenţia UNIAN.

„Preţul, potrivit formulei utilizate de Uniunea Europeană, se stabileşte în fiecare trimestru, însă în 2009, ţinând cont de faptul că au avut loc oscilaţii mari ale preţurilor la petrol, Ucraina va stabili un preţ mediu anual pentru toţi consumatorii”, a spus Timoşenko. Ea a explicat că acest preţ va fi calculat ca medie anuală şi, ţinând cont de faptul că Ucraina utilizează pentru prima dată această forumulă, pemierul ucrainean a solicitat 1-2 zile pentru a putea calcula corect preţul mediu la gaze pentru consumatorii Ucrainei în 2009.

Datorită unei reduceri de 20%, oferită de partea rusă, Ucraina va economisi în 2009 cinci miliarde de dolari pentru gazul rusesc, a mai spus Timoşenko.

Totodată, deputatul ucrainean Arseni Iaşeniuk a declarat că la preţul de 250 dolari SUA pentruo mie mc de gaze, ar trebui majorată şi taxa pentru tranzitul gazelor pe teritoriul Ucrainei, în caz contrar, aceasta ar însemna că Ucraina subvenţionează „Gazprom”-ul la transportarea  gazelor ruseşti spre Europa. Potrivit lui, acest fapt ar putea fi nivelat doar dacă Rusia va livra la un preţ mai mic aşa-zisul gaz tehnic, utilizat pentru pomparea gazelor ruseşti spre Europa.

De asemenea, Iaţeniuk a calificat drept straniu „discount”-ul de 20% din preţul la gaze pentru  Ucraina. Potrivit lui, în lipsa unui preţ anunţat, nu este clar din care valoare se calculează acest „discount”.

cuvinte-cheie: Gazprom | gaze

Comentarii (0)

 

Related news

Sus