Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.01.2009

Putin a dat indicaţii „Gazprom"-ului să înceapă tranzitul de gaze spre Europa

„Gazprom a primit indicaţii să reia livrările de gaze spre toate direcţiile şi în volum deplin", a declarat luni, 19 ianuarie, la Moscova, premierul rus Vladimir Putin, după semnarea contractelor de livrare a gazelor dintre Kiev şi Moscova.

Potrivit premierului rus, au fost semnate contracte pe termen de 10 ani privind livrarea gazelor ruseşti către Ucraina, preţul cărora va fi calculat conform forumlei europene din 1 ianuarie 2009 şi privind tranzitul de gaze spre Europa, la fel la preţuri europene.

Premierul ucrainean Iulie Timoşenko a adăugat că Rusia i-a oferit Ucrainei o reducere de preţ de 20%  din preţul european. La rândul său, Ucraina a menţinut pentru  Rusia tariful pentru tranzirul gazelor pe teritoriul său la nivelul celui din 2008 - 1,7 cenţi pentru tranzitarea a 1000 mc de gaze pe o distanţă de 100 km.

Anterior, partea rusă declara că Ucraina trebuie să plătească 450 dolari SUA. Agenţiile ruse, cât şi cele ucrainene nu menţionează preţul concret la gazele pentru Ucraina. Ţinând cont de reducerea cu 20%, preţul pentru  Ucraina ar putea constitui 360 dolari SUA pentru 1000 mc de gaze ruseşti.

cuvinte-cheie: gaz | Gazprom

Comentarii (0)

 

Related news

Sus