Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-19/gardianul-criza-gazelor-un-stimulent-in-negocierile-pentru-statutul-republicii-moldova-8230.html
Data: Jan 19, 2009 (09:21)

Gardianul: Criza gazelor, un stimulent in negocierile pentru statutul Republicii Moldova

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a avut, la finele saptamanii trecute, o intrevedere cu Kalman Mizsei, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Aceasta a fost a sasea prezenta la Bucuresti a ambasadorului Kalman Mizsei, de aici el plecand spre Moscova. Kalman Mizsei a avut amabilitatea sa acorde un interviu in exclusivitate pentru “Gardianul”.

- Domnule ambasador, care este scopul vizitei pe care o efectuati la Bucuresti?
- Vizita face parte din demersul de a stabili un dialog preliminar cu noul ministru de externe si pentru a discuta cu autoritatile romane despre negocierile privind statutul Republicii Moldova, despre dorinta Chisinaului de integrare in Uniunea Europeana. Avem opinii comune privind abordarea provocarilor strategice cu care se confrunta Republica Moldova. Cat despre pozitia Uniunii Europene cu privire la Moldova, ne bazam pe cooperarea cu Romania.

- Ce inseamna “parteneriatul strategic” al Uniunii Europene cu Republica Moldova si cum poate influenta UE negocierile dintre Chisinau si Tiraspol?
- Eu sper ca in acest an, dupa alegerile prezidentiale din Moldova, se poate depune un nou efort pentru finalizarea negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean. Pentru aceasta este nevoie de o atitudine pozitiva si de acordul tuturor participantilor la convorbiri. Conflictul transnistrean reprezinta o oportunitate pentru a demonstra ca Uniunea Europeana si Rusia pot coopera si conlucra pentru ajungerea la un rezultat palpabil. Vom incerca sa continuam dialogul strategic dintre UE si Federatia Rusa.

- Ce efect are actuala criza a gazelor asupra negocierilor in care este implicata si Moscova, tinand cont de faptul ca “robinetul” s-a inchis si pentru Transnistria?
- Actuala criza economica, dar si cea a gazelor au lovit toata lumea, dar in special regiunea transnistreana. Criza gazelor subliniaza necesitatea unei cooperari stranse si integrare. Speram ca dificultatile economice cu care se confrunta intregul continent, inclusiv statele membre ale UE si Rusia, vor intari cooperarea si vor incuraja partile sa coopereze mai strans. Conflictul transnistrean ne ofera ocazia sa gasim o solutie comuna.

- Ce ne puteti spune despre prezenta armatei rusesti pe teritoriul transnistrean?
- Pozitia Uniunii Europene in acest subiect este foarte bine cunoscuta si le cerem partenerilor nostri sa onoreze angajamentele luate si lucram pentru ajungerea la o intelegere conform careia sa se ajunga la o retragere totala a trupelor straine de pe teritoriul Republicii Moldova.