Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-18/ue-saluta-cu-prudentza-acordul-dintre-rusia-shi-ucraina-8218.html
Data: Jan 18, 2009 (14:03)

UE salută cu prudenţă acordul dintre Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană a salutat cu prudenţă duminică anunţul unui acord ruso-ucrainean care ar permite reluarea, luni, a livrărilor de gaz rusesc spre Europa, subliniind că adevăratul test va fi ca gazul să înceapă într-adevăr să circule, relatează AFP.

"Salutăm anunţul unui acord politic, dar suntem destul de prudenţi, pentru că au fost prea multe acorduri nerespectate şi promisiuni neţinute", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE.

"Contractul (dintre Rusia şi Ucraina) nu este încă semnat şi livrările nu au fost reluate. Aşteptăm să vedem" ce se va întâmpla, a adăugat el.

Şi Comisia Europeană a salutat acordul, "în special anunţul că tranzitul de gaz ar putea fi reluat luni", potrivit unui comunicat. "Dar am avut multe false rezolvări în acest conflict şi testul în acest caz va fi să vedem dacă gazul circulă sau nu spre consumatorii europeni. Până atunci, pentru Europa, aşteptarea continuă", a adăugat Bruxelles-ul.