Trimite e-mail | Printeaza
Externe
18.01.2009

Furnizarea gazelor ruselti către Europa va fi reluată după semnarea contractelor de către Gazprom şi Naftogaz

Premierii rus şi ucrainean au însărcinat grupurile energetice Gazprom şi Naftogaz să pregătească până la 19 ianuarie curetn, contractele, iar după semnarea acestora, va fi reluată imediat furnizarea de gaze spre Ucraina şi implicit către Europa, transmite agenţia ucraineană UNIAN.

Rusia şi Ucraina au încheiat duminică noaptea un acord care ar trebui să permită reluarea "în scurt timp" a livrărilor integrale de gaz rusesc spre Europa, a anunţatul premierul rus Vladimir Putin. Ucraina va cumpăra gazul rusesc "la un preţ bazat pe formula europeană", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, cu condiţia ca taxele de tranzit să rămână la nivelul anului 2008.

“Aşa cum ne-a asigurat partea ucraineană, livrările vor fi reluate în scurt timp", a declarat Putin la finalul unei întâlniri de la Moscova cu omologul său ucrainean Iulia Timoşenko.

"Negocierile nu au fost uşoare, dar am găsit un teren de înţelegere care ne-a permis să semnăm acordurile", a declarat Timoşenko după întâlnirea cu Putin, care a durat cinci ore."Imediat ce documentele cu privire la tranzit şi preţul gazului vor fi semnate, tranzitul de gaz spre Europa va fi reluat", a adăugat ea. "Începând din 1 ianuarie 2010, Ucraina şi Rusia vor trece la preţuri europene pentru gaz şi pentru tranzit", a adăugat Timoşenko.

cuvinte-cheie: gaze | Gazprom | Nafrogaz

Comentarii (0)

 

Related news

Sus