Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.01.2009

Iuşcenko a dispus Naftogaz să identifice soluţii tehnice pentru livrarea gazelor în Moldova

Preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenko a dispus companiei ucrainene “Naftogaz Ukrainî” să identifice soluţii tehnice pentru parovizionarea Moldovei cu strictul necesar de gaze pentru moment.

În cadrul vizitei premierului moldovean Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu preşedintele ucrainean. Potrivit lui Victor Iuşcenko, „invitaţia de a avea această întrevedere a fost făcută pentru găsirea unor soluţii comune în problema reluării livrărilor de gaze din Rusia, deoarece Moldova este o ţară prietenă pe care Ucraina  doreşte să o susţină”.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului de la Chişinău, în cadrul întrevederii,  premierul moldovean şi-a exprimat indignarea  în legătură cu faptul că de  pe urma neînţelegerii între Gazprom şi Naftogaz au de suferit consumatorii din Republica Moldova.

Zinaida Greceanîi şi-a exprimat speranţa că Rusia şi Ucraina vor găsi cît mai curând o soluţie de a  relua livrarea gazelor ruseşti către Moldova.

Între timp, potrivit presei ucrainene, Rusia şi Ucraina nu au identificat o soluţie de reluare cât mai urgentă a tranzitării gazelor spre Europa. În prezent, părţile discută cine să plătească pentru gazul tehnic, necesar de a pompa gazele naturale către Europa.

Preşedintele rus Putin a propus joi, 15 ianuarie, creareaconsorţiu internaţional, care ar putea plăti în avans pentru gazul tehnic, ce le permite gazoductelor şi staţiilor de pompare să funcţioneze, pentru a permite o reluare a livrărilor către Europa.

Cantitatea de gaz necesară este evaluată la 21 de milioane de metri cubi pe zi. Problema gazului tehnic este unul dintre principalele puncte ale litigiului dintre cele două ţări vecine, fiecare afirmând că cealaltă trebuie să furnizeze acest gaz.

Potrivit agenţiei dpresă UNIAN,au fost anunţat deja cinci membri ai consorţilui de gaze. Vicepremierul rus Igor Secin a anunţat că la moment, la consirţiul menţionat sunt gata să participe Gazprom (Rusia), companiile Е.ON Ruhrgas şi Wingas din germania, Eni (Italia) şi Gaz de France (Franţa). În consorţiu, de asemenea, ar putea intra compania austriacă OMW şi olandeză Gazterra.

cuvinte-cheie: gaze | Gazprom

Comentarii (0)

 

Related news

Sus