Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.01.2009

Stratan: Diaconescu va veni la Chişinău pe 22 ianuarie 2009

Ministrul de externe al României Cristian Diaconescu va efectua o vizită oficială la Chişinău la 22 ianuarie 2009, a relatat pentru postul de radio Europa LIberă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Moldova Andrei Stratan.

Ministrul Stratan a declarat că cei doi au avut deja o convorbire telefonică în care şi-au exprimat dorinţa de a continua colaborarea deshcisă, pragmatică dintre cele două state pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale, precum şi pentru sprijinirea apropierii Republicii Moldova de UE. "Vom încerca să discutăm întreg spectrul de probleme care s-au acumulat, şi de ordin politic, şi de ordin economic, social, consular. Agenda discuţiilor va include mai multe subiecte, ce ţin de interesul ambelor ţări", a declarat Andrei Stratan.

Şeful diplomaţiei moldovene se pronunţă pentru reluarea negocierilor cu Bucureşti-ul în vederea semnării tratatelor de bază şi de frontieră dintre cele două state. "Astăzi suntem într-o situaţie de vid şi acest segment foarte important al relaţiilor moldo-române trebuie să fie conturat prin semnarea acestor două documente", a spus Stratan, adăugând că "lipsa unui document de cooperare politică şi a unui document de cooperare la frontieră este un impediment, care astăzi ar putea fi depăşit".

Potrivit lui Stratan, în urma numeroaselor runde de negocieri, desfăşurate atât la Chişinău cât şi la Bucureşti, obiecţiile asupra celor două documente sunt foarte mici şi că autorităţile moldovene nu văd probleme pentru a semna aceste acorduri.

Referindu-se la deschiderea celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul, promisă de Chişinău, dar care până în prezent nu au fost deschise, Stratan a declarat că în cadrul întrevederii va fi discutată şi această problemă, precum şi deschierea consulatelor Moldovei la Iaşi şi Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al MAE Alin Şerbănescu a declarat pentru agenţia NewsIn că ministrul afacerilor Externe al României Cristian Diaconescu va efectua, în ultima decadă a lunii ianuarie, vizite bilaterale la Chişinău şi la Kiev la invitaţia omologilor moldovean şi ucrainean.

Potrivit oficialului MAE, printre principalele repere de pe agenda lui Cristian Diaconescu pentru următoarele şase săptămâni mai figurează participarea la reuniunea CAGRE din 26 ianuarie, vizită bilaterală la Madrid, la invitaţia omologului spaniol, în 29 ianuarie, participarea la reuniunea ministerială informală a SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est) de la Chişinău, în 30 ianuarie, participare la conferinţa pentru securitate de la München , în perioada 6-8 februarie, participare la reuniunea CAGRE din 23 februarie şi vizită bilaterală la Moscova, la invitaţia omologului rus, la sfârşitul lunii februarie. Diaconescu a declarat încă de la începutul mandatului că va încerca să schimbe "relaţia contradictorie" a Bucureştiului cu Republica Moldova şi să echilibreze raporturile cu Moscova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus