Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-14/pretzurile-la-imobil-au-scazut-in-luna-decembrie-cu-61-8134.html
Data: Jan 14, 2009 (10:06)

Preţurile la imobil au scăzut în luna decembrie cu 6,1%

Imobilul locativ în capitală s-a ieftinit, în luna decembrie, cu 6,1% şi a coborât la 832 euro pe metru pătrat, potrivit Agenţiei imobiliare Lara. După luna aprilie, când costul apartamentelor a urcat la 895 euro pe metru pătrat, cel mai înalt nivel din 2008, piaţa a intrat într-o zonă de incertitudine, unele proiecte au fost stopate, inclusiv din cauza lipsei de finanţare, cererea de pe piaţă a scăzut, iar preţurile au oscilat. Populaţia nu se grăbeşte să-şi investească banii în imobil şi aşteaptă ca imobilul să se ieftinească, scrie BusienssExpert.

Tendinţa pieţei imobilului locativ este una de scădere din punctul de vedere al preţurilor. În 2009 imobilul ar putea să se ieftinească cu până la 20%, arată previziuni ale Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului (MCDT)."O scădere accentuată nu va avea loc din cauza costurilor mari suportate de companiile de construcţii", este de părere MCDT.

Pe de altă parte, unii experţi estimează că preţurile s-au micşorat mai mult decât anunţă agenţiile imobiliare şi totodată afirmă că o ieftinire cu peste 20-30% a preţurilor ar duce la o criză a pieţei imobiliare. De la 1 ianuarie 2009, chiria oficiilor a crescut cu 15-30%.

Sursa: ECO