Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.01.2009

In anul 2008 nivelul inflatiei in Republica Moldova a constituit 7,3%

Potrivit MEC, in anul 2008 nivelul inflatiei in Republica Moldova a constituit 7,3%. In 2007 inflatia a fost 13.1%. Declaratia in cauza a fost efectuata de catre  Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului, Igor Dodon in cadrul sedintei de astazi a Grupului de lucru pentru monitorizarea situatiei macroeconomice.

Drept rezultat inflatia din Republica Moldova este una din cele mai joase in Europa de Est. Astfel, rata inflatiei in anul 2008 in Ucraina a constituit 22,3%, in Rusia 13,3%,  in 11 luni ale anului trecut in Belarusi rata inflatiei a atins nivelul de 12,1% in Bulgaria 7,6%, in Letonia 10,9%, etc.  Rata  inflatie inregistrata in Romania este de 6,2%, desi fiind membra a UE ce tinde sa-si asigure convergenta la euro, inflatia nu ar trebui sa depaseasca 3%.

Conform datelor prezentate de Igor Dodon, in 2008, fata de decembrie 2007, preturile la produsele alimentare s-au majorat in  medie cu 6,5% desi la principalele produse alimentare precum sunt cartofii, legumele si fructele  proaspete, uleiul vegetal, zaharul, faina de griu preturile au fost in descrestere datorita bunei roade din anul curent

La marfurile nealimentare a fost marcata o crestere a preturilor in mediu cu 2,0 la suta. Totodata au scazut considerabil preturile la combustibil - cu 10,7 %; telefoane si alte aparate pentru comunicarea la distanta  - 6,5 %.

Preturile  si tarifele  la serviciile prestate populatiei au crescut cu 17,5 la suta. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate la : serviciile prestate pentru distribuirea si aprovizionarea cu agent termic pentru incalzirea centralizata  - 75,9 %, alimentatia cu apa potabila -57,1 %, aprovizionarea cu gaze naturale pentru consum menajer si incalzire - 28,2 %, serviciile transportului de pasageri -20,1 la %, serviciile pentru turism-34,1 %.

In baza informatiei prezentate, membrii grupului de lucru pentru monitorizarea situatiei macroeconomice au constat o stabilitate macroeconomica a tarii, inclusiv si pe piata monetara. 

cuvinte-cheie: inflatia

Comentarii (0)

 

Sus