Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.01.2009

Putin: Poate ca problema gazului vine din sistemul ucrainean de transport

Putin: Poate ca problema gazului vine din sistemul ucrainean de transport

Premierul rus Vladimir Putin a declarat marti ca Moscova si Kievul trebuie sa dialogheze in vederea solutionarii "problemei" tranzitului de gaz rusesc spre Europa, sugerand ca reteaua de gazoducte ucrainene nu poate asigura livrarile.

"Trebuie sa discutam cu colegii nostri ucraineni pentru a stabili ce este de facut, poate ca problema provine din sistemul ucrainean de transport al gazului" si "poate ca sistemul de tranzit al Ucrainei nu este in starea tehnica necesara pentru a asigura tranzitul", a declarat Putin in cursul unei scurte vizite la centrul de control al grupului energetic Gazprom, informeaza AFP.

Presedintele Gazprom Aleksei Miller a declarat cu aceeasi ocazie ca Naftogaz nu are niciun motiv sa nu livreze gaz rusesc catre Europa. Intrebat de Putin de ce Ucraina invoca scuze tehnice pentru intarzierea livrarilor gazului rusesc, Miller a raspuns ca "nu poate fi vorba de niciun fel de cauze tehnice pentru amanarea reluarii transportului de gaz in gazoductul destinat, exclusiv, pentru export".

Miller i-a mai spus lui Putin ca Gazprom a trimis marti dimineata in Ucraina 76,6 milioane de metri cubi de gaz pentru Balcani - Grecia, Macedonia, Romania, Bulgaria, Turcia si Republica Moldova, si 22,2 milioane de metri cubi pe zi pentru Slovacia.

Criza gazului s-a agravat marti, Ucraina retinand gazul destinat Europei, dupa o scurta reluare a exporturilor. Ucraina a invocat presiunea redusa a gazului trimis de Rusia si introducerea acestuia intr-un gazoduct care nu este legat de sistemul de transport, pentru a justifica dificultatile pe care le are de a transporta gazul spre Uniunea Europeana.

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus