Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.01.2009

Odesa acuza Transnistria de furt de gaze

Transnistria este acuzata de furt de gaze prin depasirea limitei de preluare a gazelor din gazoduct pe segmentul Grebenki (Ucraina) - Causeni (Moldova) de catre presedintele administratiei orasenesti Odesa, Nikolai Serdiuk.

Nikolai Serdiuk a declarat la sedinta Consiliului regional Odesa ca Transnistria a pompat toate gazele din acest segment de gazoduct, motiv pentru care autoritatile locale ale regiunii au luat decizia de a inchide supapele la statia de masurare a gazelor de la Grebenki, transmite agentia ucraineana de stiri Reporter.

Insa, potrivit guvernatorului, locuitorii Transnistriei au incercat sa patrunda pe teritoriul Ucrainei pentru a deschide aceasta supapa.

In acest moment serviciul de graniceri a sporit paza statiei de masurare a gazelor Grebenki, pentru a nu mai admite preluarea nesanctionata a gazelor.

Agentia UNIAN a anuntat, la randul sau, ca presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a cerut Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate si Ministerului pentru Situatii de Urgenta sa consolideze controlul asupra unitatilor sistemului de tranzit al Ucrainei.

Presedintele ucrainean a transmis scrisori in acest sens catre ministrul de interne, Iuri Lutenko, sefului interimar al Serviciului de Securitate, Valentin Nalivaicenko, si ministrului pentru situatii de urgenta, Volodimir Sandra, potrivit serviciului de presa al presedintelui ucrainean, citat de UNIAN.

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a subliniat ca, drept consecinta a faptului ca Transnistria a pompat toate gazele de pe acest segment, chiar si in cazul reluarii de catre Rusia a tranzitului va fi nevoie de trei zile pentru umplerea gazoductului.

Regiunea transnistreana a fost cel mai puternic afectata sistarea livrarilor de gaze rusesti, majoritatea consumatorilor ramanand fara gaze. Temperatura agentului termic este mentinuta la limita minima pentru a nu ingheta, iar consumul de energie electrica a crescut cu cel putin 20 la suta.

In orasul Dubasari, dar si in unele zone ale Tiraspolului, temperatura agentului termic este aproape de 0 grade, ceea ce comporta riscuri masive pentru sistemul de incalzire, care ar putea ingheta.

Kievul a admis marti ca blocheaza gazul rusesc pentru Europa din cauza "conditiilor de tranzit inacceptabile" impuse de Gazprom, a spus purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski, citat AFP. Gazprom anuntase cu cateva minute inainte ca Ucraina impiedica tranzitul spre Europa al gazului, dupa ce Rusia informase marti dimineata despre reluarea partiala a livrarilor spre Europa.

Sursa: Ziare.com 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus